Vi är främst till för dig som är mellan 6 och 25 år. Sveriges Hundungdom är hela Svenska Kennelklubbens (SKKs) ungdomsförbund. Till oss är du välkommen med vilken hundras som helst, du kan vara nybörjare eller rutinerad.
Läs om oss i vår fina digitala broschyr
Svenska Kennelklubben - "mammaklubben"
Svenska Kennelklubben är "mammaklubben" i det organiserade hund-Sverige. SKK består av dels länsklubbar och dels specialklubbar. Alla specialklubbar är ekonomiskt självständiga klubbar som ofta har avelsansvaret för en eller flera raser, till exempel Svenska Spaniel- och Retrieverklubben, Svenska Terrierklubben, Svenska Vinthundsklubben med flera.
Sveriges Hundungdom är också alla andra special- och länsklubbars ungdomsförbund
Det finns en specialklubb som inte enbart har några särskilda raser som grundförutsättning för sin existens och det är Svenska Brukshundklubben (SBK). SBK utbildar både människor och hundar inom en mängd olika områden och i olika hundsporter samt även för t ex räddningstjänsten. De har också avelsansvaret för flera brukshundsraser. Det finns också några specialklubbar med verksamhetsansvar. Det är t ex Svenska Agilityklubben, Svenska Hundfreestyleklubben och Svenska Grythundklubben.
Vi är unika!
Men den enda klubben som inte har några hundraser som sina skyddslingar, utan inriktar sig helt på den hundintresserade personen – det är Sveriges Hundungdom!
Sveriges Hundungdom bildas
När Sveriges Hundungdom bildades 1975 fanns det ingen speciell organisation för unga hundintresserade människor. Det som fanns var Svenska Brukshundklubben (SBK) och på flera av deras lokalklubbar hade man ungdomssektioner och även ett ungdomsmedlemskap. Det var staten som lade grunden till att en fristående ungdomsorganisation bildades. Staten krävde att vissa saker skulle uppfyllas för att betala ut ekonomiska bidrag. Då Svenska Brukshundklubben redan hade bra utbyggd organisation med lokalklubbar och distrikt gjorde man på många håll så att de tidigare ungdomssektionerna blev egna lokalklubbar under namnet SBK-U. Men namnet var inte bra. Vi var ju hela SKK-familjens ungdomsorganisation, inte bara SBKs, därför ändrades namnet 1984 till Sveriges Hundungdom.
Sveriges Hundungdoms lokalklubbar
Den största verksamheten inom lokalklubbarna är olika aktiviteter med HUND, t ex grund- och fortsättningskurser, träningar och tävlingar. Men många andra typer av aktiviteter finns också, t ex agility, flyball, läger, ledarutbildningar och studiebesök. Naturligtvis träffas man också och pratar hund och har kul ihop. För att få det att gå ihop ekonomiskt ordnar klubbarna t ex kurser, aktiviteter och tävlingar av olika slag. Det finns också ett antal olika bidrag att söka. Klubben styrs av en klubbstyrelse. Klubbens högsta beslutande organ är årsmötet.
Sveriges Hundungdoms distrikt
Sveriges Hundungdoms klubbar är indelade i distrikt. Distrikten anordnar aktiviteter. Distriktet styrs av distriktsstyrelsen och högsta beslutande organ är distriktsårsmötet.
Central organisation
Sveriges Hundungdom har idag drygt 7000 medlemmar fördelade över ca 40 lokalklubbar. Högsta beslutande organ är Representantskapsmötet. På "Repskapet" i september varje år träffas representanter för klubbarna och distrikten som bl a väljer styrelse - Ungdomsrådet. Ungdomsrådet utser i sin tur centrala kommittéer och projektgrupper som ansvarar för olika saker t ex kursverksamhet, PR mm.
På centralkansliet finns anställd personal som sköter det administrativa arbetet på central nivå och ger service till klubbar, distrikt och medlemmar.
Närstående organisationer
Sveriges Hundungdom är liksom ett flertal andra specialklubbar (t ex SBK, SvTeK och SSRK) under Svenska Kennelklubben som är en så kallad "paraplyorganisation".
1991 infördes "ungdomsmedlemsskapet" som innebär att alla Sveriges Hundungdoms medlemmar, som är under 18 år får ett medlemskap på köpet i en vuxenklubb. Dessutom blir alla våra medlemmar t.o.m. det år de fyller 18, automatiskt medlemmar i SKK Länsklubb. Från och med 2021 får alla medlemmar i Sveriges Hundungdom, ett ungdomsmedlemskap med tre medlemskap; ett i en hundungdomsklubb, ett i en ras-, special- eller verksamhetsklubb och ett i den SKK länsklubb där medlemmen bor.
Sveriges Hundungdom har också ett samarbetsavtal med SBK som innehåller regler om alla ungdomsmedlemmars rätt att delta i kurser och tävlingar.
Kansliet
- sköter den löpande verksamheten
Ungdomsrådet
- Ungdomsrådet, UR, är föreningens styrelse
Handlingkommittéen
- Ansvarar för särskilda aktiviteter som berör handlingen, t ex regelverk, domarutbildningar och läger
Representantskapet
- "Repskapet" är vår organisations högsta beslutande organ, vårt årsmöte
Stadgar
- Är de regler som organisationen har beslutat om och som alla medlemmar måste följa