Det finns regler för hur man får transportera hundar. På den här sidan finner du en sammanfattning av reglerna och länkar till berörda myndigheter. I bilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte som går att köpa i djurbutiken. Fordonet ska vara lämpligt för att transportera hundar i och hunden får inte lida under resan eller fara illa på något sätt.
Inte för varm, inte för kall
Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Sommaren 2014 genomförde Svenska Kennelklubben en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen:
För att ta del av undersökningen i sin helhet, klicka på länken:
Så varmt blir det i bilen
Vintertid gäller i stället att hunden inte får blir kall om bilen står stilla en längre stund. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha vid bilresa vintertid.
Transporterar du hunden i kombiutrymmet på din bil ska du ha god uppsikt över hunden under hela transporten. Om du transporterar hund i bur eller liknande ska denna vara utformad och placerad så att hunden får skugga och god ventilation.
Detta gäller:
- Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
- Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
- Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
- En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
- En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
- En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.
Allmänna krav för transporter med flera hundar
- Du får bara transportera dina hundar när de är lämpliga att transportera. Hundar som är sjuka eller skadade får inte transporteras.
- När djuren lastas i eller ur fordonet ska du använda lämplig utrustning.
- Du ska kunna sköta om hundarna under transporten eller anförtro skötseln till någon som är lämplig.
- Det fordon som du använder för transporten ska ha ett utrymme som är särskilt avsett för hundar. Utrymmet ska vara avskärmat mot personutrymmet med galler eller nät.
- Utrymmet där djuren transporteras ska vara utformat så att djuren kan stå upp och ligga ner i naturlig ställning. Om det behövs ska du kunna sätta in skiljeväggar som skyddar hundarna.
- Utrymmet ska vara utformat så att det skyddar hundarna mot solljus. Det ska ventileras mekaniskt med en fläkt som fungerar även då motorn på fordonet är avstängd.
- Hundarna får inte förvaras permanent i ett transportmedel.
- Utrymning ska kunna ske via mer än en utrymningsväg utan besvär eller fördröjning.
Undantag
Du får transportera en sjuk eller skadad hund till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att hunden kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera hunden är det bäst att kontakta en veterinär.
Slädhundar
Vid transport av slädhundar på lastbilsflak eller liknande ska transporten ske i burar eller liknande. Burarna ska vara dragfria och väl ventilerade. Du måste se till att det inte förekommer någon genomströmningsventilation och att avgaser inte sugs in i burarna. Burarna ska vara väl förankrade på flaket och skydda hundarna mot ogynnsamt väder.
Transporter utomlands
Om du ska transportera hundar utomlands ska de besiktigas av en veterinär. Besiktningen får göras tidigast 24 timmar innan lastning.
Det är viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Det finns också bestämmelser som ska motverka handel med skyddade arter. På Jordbruksverkets hemsida under in- och utförsel hittar du mer information om vad som gäller för att transport av hund mellan länder.
Läs mer