Genetiska kunskaper hos uppfödare är en nödvändighet för att förstå vad till exempel SKKs hälsoprogram innebär och varför det är viktigt att följa dessa.
Hur nedärvs de genetiskt betingade defekterna som finns inom en ras, hur stort inflytande har miljön på en egenskap, vilka färger kan valparna få i den tilltänkta parningskombinationen? Det är en lång rad av frågeställningar som vi har lättare att förstå om vi har genetiska kunskaper.
Man kan nog påstå att det inte finns några genvägar i avelsarbetet, att bedriva ett avelsarbete tar tid och vi vet att Rom inte byggdes på en dag. Kanske blir inte första generationen vad vi önskade, det kanske tar ytterligare några generationer tills vi nått vårt mål för vissa egenskaper medan det för andra egenskaper krävs endast en generation för en förändring.
Vi har alla som mål att föda upp friska, sunda hundar med god hållbarhet och som dessutom fungerar för det användningsområde de är skapade för. Att minska risken för genetiskt betingade sjukdomar och defekter är givetvis något som vi alla strävar efter och därför är det viktigt att vi har så goda kunskaper som möjligt.
Ny bok om avel och genetik!
I Svenska Kennelklubbens bok Hundavel i teori och praktik hittar du som är uppfödare mer om grundläggande genetik, nedärvning, DNA-tester och skattning av avelsvärden. Boken innehåller också praktiska råd kring arbetet för bättre hälsa och funktion hos våra hundar.
Avelsboken
Fram tills dess att en ny studiehandledning utarbetats kan även den äldre Avelsboken användas vid delkursen om genetik i uppfödarutbildningen.
Boken tar bl.a upp ämnen som rasbildning och inavel, ärftliga sjukdomar och avel för bättre hälsa, genetik och långsiktiga mål för hundaveln. Men framför allt förklaras hundens genetiska uppbyggnad och vad som styr de kommande valparnas förutsättningar, blivande färdigheter och egenskaper.
Uppfödarboken
Uppfödarboken används vid alla delkursernai uppfödarutbildningen.
Vad krävs för att vara hunduppfödare? I Uppfödarboken ges svar på en mängd av dessa frågor. Från vilka förutsättningar som krävs, vilka regler som gäller och det ansvar man som uppfödare har till hur en valplåda kan se ut och vad man bör tänka på vid leverans av en valp.
Obs! En uppdaterad version av Uppfödarboken är under produktion.
Copyright
Allt material är copyrightskyddat och får endast användas till SKKs uppfödarutbildning inom organisationen.
Kursmaterial
Studiehandledning
Utvärdering
Tips
Miniräknare kan vara bra att ha tillgång till.
Frågor
Har ni frågor om utbildningen kan ni ta kontakt med SKKs utbildningsavdelning via utb@skk.se.