Här kan du läsa lite om den domare som skall döma din hund på vår Internationella hundutställning MyDOG 2017 i Göteborg!
Ann-Christin Johansson
Växte upp med boxer och mellanpudel. Hon startade sin uppfödning med långhårig collie men kärleken tändes till amerikansk cocker spaniel och där har det sedan 1974 fötts valpar i 30 år men det har även blivit några kullar med mycket vinstrika mellanpudlar. En egenuppfödd amerikansk cocker har vunnit BIR på Crufts, erövrat Engelsk championat och vunnit BIS i England. Nu är det fransk bulldogg som regerar huset.
Ann-Christin gick domarkursen 1996 och dömer i dag ett stort antal raser. Dömer regelbundet i Skandinavien och i många andra länder.
Anne-Chaterine Edoff
Fick sin första schäfer 1972 och blev engagerad i Svenska Brukshundsklubben. Hennes liv har inneburit många hundrelaterade utbildningar och olika roller i föreningslivet. 30 års uppfödning av schäfer har det blivit. Dessutom en kull med norfolk terrier. Det har funnits både am cocker spaniel och pointer och numera bor en perro de agua espanol i hemmet.
Anne-Chaterine har haft förmånen att kombinera sin hobby med ett hundrelaterat yrkesliv och är fortfarande väldigt nyfiken på allt som har med hund att göra. Hundars mentalitet står högt på listan.
Hon blev domare 1988 och dömer hela grupp 1 och många raser i grupp 2,5 och 8 och har stor respekt för hundars ursprung,användningsområde och funktion.
Benny Blidh von Schedwin
Började sitt hund liv på Katrineholms Brukshundklubb med en duktig blandrastik. På den tiden fick inte blandraser tävla och därmed inskaffades en riesenschnauzer. Riesengårdens XO blev mycket framgångsrik i utställningsringarna i slutet av 60-talet vilket ledde till uppfödning och där Benny även mycket framgångrikt började föda upp dvärgschnauzer under prefixet Maximin. Många champion har det blivit och Benny som har ett brett hundintresse har också ägt andra raser som han ställt ut, beagle, borzoi, airdaleterrier och slathårig foxterrier. I år är det 40 år sedan Benny gick domarkursen och han har dömt i många olika länder. Vi ser honom ofta döma i ringarna i Skandinavien och sedan 2015 är han också allrounddomare.
Birgitta Svarstad
Började tillsammans med sin mor redan 1968 med uppfödning av collie,sheltie och bearded collie. Då med kennelnamnet Bifrost. Sedan 1973 driver hon sin sheltie kennel Moorwood tillsammans med sin make Per. Över 100 champions har det blivit varav 36 internationella, flera världsvinnare och även champion i rasens hemland England.
Domarkursen gick Birgitta 1975. Sedan dess har det blivit många uppdrag i 20 olika länder. Birgittas motto är: Aldrig fullärd. Försöker alltid skaffa sig nya kunskaper i alla de raser som hon dömer.
Eva Nielsen
är starkt förknippad med golden retriver som hon började föda upp 1978 under prefixet Dream Max. Hon har nu lämnat över uppfödning och kennelnamn till sin dotter. I hemmet har det funnits cocker spaniel, eng springer spaniel,keeshond och siberian husky. För närvarande är det Jack Russel terrier som finns hemma hos Eva.
1994 gick Eva domarkursen och har sedan dess dömt i många olika länder i Europa och även i Australien och Nya Zeeland. Hon har också dömt golden i rasens hemland England.
Med lång erfarenhet av att döma i många länder är Eva nu mycket stolt över att ha blivit allround domare.
Francisco Salvador Janeiro
Startade sitt hunduppfödarliv med en dobermannvalp. Rasen hade rykte om sig att vara farlig så han fick säga till familjen att det var en hittehund från gatan. Hunden var så trevlig och blev så populär bland alla i familj och vänkrets att han snart bestämde sig för att starta uppfödning. Under prefixet CASA BRANCA föddes 18 kullar och under en period fanns 14 dobermanns i huset. De flesta var champions och alltid visade av Francisco själv. Han har också framgångsrikt haft uppfödning av portugisisk vattenhund och blev Iberisk Årets uppfödare i den rasen 1993. Det har även funnits dvärgpinscher i huset. Han blev domare 1993 och allrounder 2008. Francisco har haft många uppdrag i olika klubbar och varit ordförande i den portugisiska domarkommittén. Under 10 år fram till 2015 var han huvudansvarig för BRAGA internatonella utställning. Många domaruppdrag världen över har det blivit. Det är länge sedan han var i Sverige och det är första gången han dömer hos oss på MyDog.
Gunilla Skallman
Började med hundar så fort hon flyttat hemifrån.Startade med en bearded collie som hon tävlade lydnad med. Sen blev det spår, sök, rapport och lydnadschampionat med några briarder och där började uppfödarkarriären 1983.
1995 köpte Gunilla sina första två schapendoes och det är den rasen hon framgångsrikt numera föder upp och ställer ut. Förra året utökades flocken med en bolonka.
Hon gick domarkursen 1997 och dömer hela grupp 1 och 9 men dömer ett stort antal raser i grupp 2, 5 och 8. Gunilla är ständigt under utbildning och tycker att döma hundar är mycket intressant och lärorikt men inte minst en fantastiskt trevlig hobby.
Hans Almgren
Är född i Västerbottens inland. I familjen där jakt och fiske var de stora intressena fanns norsk grå älghund och hamilton stövare. Man ställde ut sina jakthundar som man var mycket stolta över på de specialklubbsutställningar som anordnades. Jaktegenskaper och exteriör gick hand i hand.
Hans blev intresserad av utställning men omständigheter gjorde att en mindre ras skulle passa honom och hans partner bättre. Valet föll på Shih tzu och man vände blickarna mot England. Första importen blev en succé både i ringarna och som avelshund och lade grunden till en framgångsrik uppfödning. Ett samarbete med en annan stor kennel gav ett delägarskap av en hund som blev den vinstrikast dvärghunden genom tiderna, Anibes X-tra Special Oliver.
Hans gick domarkursen 1995 och är idag allrounddomare och dömer regelbundet över hela världen.
Harto Stockmari
Fick sin första australiska terrier 1969 och har sedan dess varit rasen trogen. Prefix är Sassatown och det har också fötts upp andra raser,cairnterrier, pekingnese, pomeranian, shar pei, pudel, finsk lapphund,irländsk varghund och förutom australisk terrier finns fortfarande en liten exklusiv uppfödning av skotsk hjorthund. Det har vunnits många stora vinster under åren.
Harto har dömt runt hela världen och är allrounder.
James Byrnes
Har varit involverad i hundvärlden sen 1975 och har huvudsakligen fött upp staffordshire bullterrier med flertalet engelska och irländska champions som resultat. Jim har ett stort intresse i fågeljakt och har haft både irländsk setter och labrador retriver som han jagat med. Just nu är hans jaktkompis en breton som han också ställt ut till championat. Har ett stort intresse i Grupp 7 som han dömer hos oss. Han dömer sin egen ras staffordshire bullterrier och en del andra terrier raser.
Knut Sigurd Wilberg
startade upp sin karriär som 15 åring med schäfer. Han födde mycket framgångsrikt upp topphundar som schäfer, bouvier de Flandres, schnauzer, keeshond,boxer, dvärgtax och welsh corgi pembroke. 1982 gick flyttlasset till England och där har han tillsammans med sin fru Kari rönt fantastiska framgångar under prefixet Kanix. Totalt har det blivit 68 engelska champions med hundar från fem olika rasgrupper vilket måste vara unikt för inflyttade uppfödare till England. Paret Willberg var uppfödare till den bouvier tik som vann gruppen på Crufts 1998 och till kullbrodern som blev 1998 & 1999 ”runner up” till årets hund i England.
Endast 23 år gammal blev Knut Sigurd domare och har sedan dess dömt hundar regelbundet i hela världen. Dömer alla raser som finns i England med CC och är FCI allrounder.
Liz-Beth C Liljeqvist
Föder tillsammans med sin man Kurt sedan många år tillbaka upp new foundlandshund under prefixet Qliz.. Under åren har det också fött ett antal engelska bulldoggar och siberian husky i kenneln. Förutom några new foundlands så finns idag också en affenpinscher som sprider glädje i hemmet. Som stark och trygg ordförande i Västra kennelklubben sedan många år har hon genom sitt kunnande och enorma engagemang styrt klubben stadigt framåt.
Liz-Beth har varit domare sedan 1994 och för två år sedan fick hon äran att utses som allrounder.
Hon har inga särskilda favoritraser när hon dömer utan blir väldigt glad av att döma hundar som visas i god kondition och som tydligt ser ut och visar vilken funktion de ursprungligen är gjorda för.
Maritha Östlund-Holmsten
Kommer från brukshundsvärlden och har alltid varit känd för sin hängivenhet för boxer som hon fött upp sedan 1976 under prefixet Teamwork. Många vinster har det blivit under åren i utställningsringen och på apellplanen. Gick domarkursen 1997. Dömer idag hela grupp 2 och nästan alla i grupp 1. Håller hela tiden på att utbilda sig på nya raser. Kallar sig själv vetgirig. Vill hela tiden lära sig mer. Boxer har Maritha dömt i 22 olika länder. Det finaste man kan döma som boxerdomare är ATIBOX och där har Maritha dömt tre gånger.
Michael Forte
Växte upp med schäfer, långhårig collie, cocker spaniel och cairnterrier. Hans egen uppfödning under prefixet Balnagowan har främst varit cavalier king charles spaniel men också tibetansk spaniel och old english sheepdog. Det var Michael som introducerade berner sennenhund till Irland. 1977 blev han domare och han är sedan många år tillbaka allrounder. Han verkar ständigt vara på resande fot runt världen eftersom han är en otroligt populär domare, främst för sin stora kunskap men också för sin typiska irländska humor som alltid lyser igenom.
Mikael Nilsson
Inledde sin hundbana som ung tonåring med en silverfårgad toypudel. Han har under hela sitt vuxna liv tillsammans med sin mamma Ruby Lindeman mycket framgångsrikt fött upp pudel, främst dvärg och toy under prefixet Kudos.Mikael har haft stora och betydande framgångar i utställningringarna. 2002 vann han som första icke engelska hund BIS på Crufts med storpudel. Samma år vann han BIS på världsutställningen i Amsterdam. 2015 vann han BIS 2 med egenuppfödd dvärgpudel på världsutställningen i Milano. Åtta gånger har han lyckats vinna Årets Hund alla raser i olika länder.
2004 blev Mikael domare och han dömer nu hundar i fem olika grupper.
Nina Karlsdotter
Fick sitt intresse för schnauzer tidigt och införskaffade sin första riesenschnauzer hane 1972 som ett år senare följdes av en tik. Uppfödarna till dessa hundar fick Ninas intresse för utställning att vakna och de blev bägge champions. Så småningom bestämde sig Nina för att dvärgschnauzer skulle bli hennes ras. Importer både från USA och England rönte framgångar i utställningsringarna och följdes av hundar från Spanien och Ungern. Kennelnamnet är Impact’s och i huset har det också producerats några mellanschnauzers. Detta har resulterat i SSPK’s uppfödarmedalj.
Numera huseras huset av 4 affenpinschers och de första kullarna har sett dagens ljus.
Nina har alltid varit engagerad i förenings arbete och för det har hon fått SKK’s förtjänsttecken i guld.
Nina gick domarkursen 1987 och hade ett stort intresse för att vidareutbilda sig vilket för 10 år sedan ledde till att hon fick Svenska kennelklubbens förtroende att bli utsedd till allround domare. Det är Nina mycket stolt över.
Många domaruppdrag har det blivit under åren och förutom de flesta FCI länder i Europa, Asien och Sydamerika så har Nina dömt i England, USA, Canada, Australien och Nya Zeeland.
Paula Heikkinen-Lehkonen
Är nog känd för många för sina reportage i Dog Word och amerikanska Purebred Dogs in Review. Hon syns runt om på världens största utställningar med kameran på magen och pennan alltid redo. Hon har sedan 1968 bl.a fött upp släthårig och strävhårig foxterrier under prefixet Wolfhearts. Över 200 champions varav 50 internationella har fötts eller funnits i huset. I 20 år jobbade hon som proffesionell hundtrimmare och har visat en mängd olika raser i utställningsringen. Domare blev hon 1976 och allrounder 1996. Paula har under åren dömt i nästan 50 olika länder.
Renee Sporres-Willes
Renée Willes, denna paranta dam som inom sig rymmer så mycket hundkunskap, erfarenhet och klokskap är en av våra mest erfarna allrounddomare men erfarenhet från de flesta hundländer. Tyvärr ganska sällsynt förekommande i våra svenska ringar men när hon väl finns där närmar hon sig uppgiften som väl insatt specialist trots bredden av allrounderskapet. Renée Willes är också känd för sina lättlästa, kunniga och mycket intressanta rasböcker om Mops och Lagotto Romangolo liksom för de fantastiska Hunduppslagsverken; All världens hundraser. Under kennelnamnet Cobbys har hon sedan mitten av 1960-talet förutom Mops fött upp Norwichterrier och numera också Lagotto. Ett antal vinstrika hästar har också burit prefixet Cobbys. Vi i Västra kennelklubben är mycket hedrade av att Renée Willes tackat ja till att döma på MyDog och hoppas ni som utställare ska uppskatta detta.
Rui Oliviera
Startade sin hundkarriär 1975 med att visa sin pappas pointrar på utställning och har efter det konstant fött upp och ställt ut hundar och gör så fortfarande mycket framgångsrikt.
Han blev domare 1983 och är numera en välkänd allrounder som dömer i hela världens FCI länder. Han är godkänd att dela ut cert på ett antal raser i England såsom bull, cairn, west highland white terrier, tax, pointer, irländsk setter,cocker spaniel, labrador och shih-tzu,
Ett flertal pointer specialer samt en cocker special och några riktigt stora ”All breed shows” har Rui dömt i England och dessutom flera stora domaruppdrag på World och European Winner Shows.
2015 fick han den stora äran att döma BIS på Melbourne Royal Show i Australien. Hans domarkarriär kröntes av att han i år 2016 dömde sin egen ras pointer med rekordanmälan på Crufts.
Rui sitter i styrelsen i Portugisiska kennelklubben och har också en plats i FCI standard kommitté.
Stanley Shen
Stanley började tävla som juniorhandler 1980 och hade stor framgång och kom på så sätt in i hundvärlden. Han har visat hundar ur samtliga grupper. Trivs i England och har visat whippet på Crufts. Trots det så är handling och presentation inte något han prioriterar när han dömer eftersom han anser att det inte är något som går i arv till nästa generation hundar. De raser han fött upp och ställt ut är Cavalier King Charles spaniel, shih-tzu, pekingnese och llasa apso men har ett stort intresse i spaniels och retrivers. När han blev exteriördomare var Singapore inte medlem i FCI och han följde noga de engelska standardena och den typ och klassifiering av hundar som ma hade i England. Stanley har dömt i många länder världen över men det är första gången i Sverige och han är mycket glad över att få möjligheten at möta och döma så många av sina favoritraser.
Åke Cronander
Är göteborgaren som känner att han kommer hem till landets framsida när han är i Göteborg efter 25 i exil i Stockholm.
Hundtokig från barnsben som efter tjat resulterade i en tax. Grannen fick besök från Danmark som skulle ställa ut på Svenska Mässan på 60-talet och Åke fick följa med. Detta var bara början. Köpte dalmatiner i början på 70-talet och hund nummer två blev champion och sen rullade det bara på. 40 framgångsrika år med dalmatiner blandades med whippet 1989. Årets whippet två i rad, uppfödare till världsvinnare 2010. Handler och delägare till tvåa årets hund1995 med grand basset grifon vendéen och delägare till storpudel som blev tvåa årets hund 2006. Whippet finns fortfarande kvar hemma men det har också blivit ett antal mopsar som berikat Åkes liv.
Han blev domare 1995 och dömer många grupper och raser. Ca 30 utställningar per år blir det och Åke har dömt i dryga 20 talet länder som inkluderar Skandinavien, Öst och Väst Europa och Australien. Små som stora utställningar spelar ingen roll. Fina hundar och kanske nya stjärnor kan man hitta överallt enligt Åke.