Här presenteras domarna till Mitt-Norden Utställningen 15-16 oktober 2016 i Sundsvall.
Hans Almgren, BIS-domare
De första minnena jag har av hund kommer från familjens egna jakthundar. När det gäller jakthundar så handlar det ofta om att hitta rätt egenskaper hos de hundar som en jägare arbetar med. När jag sedan blev med hund själv var 1976 och då först en Rottweilertik som togs på prov. Eftersom jag och min dåvarande partner var intresserade av utställning sökte vi efter en mer passande ras. Efter att ha gått igenom biblioteket ett antal ggr och läst vad som fanns om olika hundraser fattade vi intresse för Shih Tzu. Detta var år 1976 och nästa kom bara ett halvt år senare, efter att ha ställt ut den första på hundutställning, där domare Ulla Segerström gjort klart för mig att kvaliteten på hunden inte var på den nivån att den hade på hundutställning att göra. Sedan kom ytterligare en Shih Tzu från samma kennel innan ögonen riktades mot England. Där inköptes första importen 1978. Han blev sedermera den som gav grunden till vidare framgång både inom avel, uppfödning och mycket snart med avkommor och nyinköpta linjer inom utställning. Sedan 1979 har jag varit med och fött upp Shih Tzu där 23 st har blivit Champion och av dessa är 3 världsvinnare (Bruno, Valencia och Bryssel). Sveriges första Champion of Champion, 1983, var delägd av mig tillika en av Sveriges vinstrikaste dvärghundar genom tiderna med ca 55 gruppvinster, Ch Anibes X-tra Special Oliver. En tik som blev storvinnare i ringarna var Ch Anibes Orange Orchid. Hon blev Veteran of Veteran på Grand Hotel i Stockholm. 1995 kom jag in på domarutbildning hos SKK och har därefter dömt flertalet raser över många länder i de flesta kontinenter. Shih Tzu har jag inte längre då min tid går åt till att arbeta full tid och riktar mitt hundintresse till att döma hundar under helgerna och får därigenom träffa hundar av alla raser och inte minst Shih Tzu som står mig mycket nära och jag älskar rasen och dess fantastiska temperament, sundhet utstrålning och självsäkerhet samtidigt som dom är väldens bästa kompis. Har sedan mitten av 1980-talet suttit i SSTs styrelse i perioder och på flertalet poster. Från sekreterare, ordinarie ledamot, ordförande allt för att stödja vid ev. frågor och ge den styrelsen som numera är vald en länk till SKK när eller om det finns behov. Sitter även i styrelsen för Svenska Domarföreningen.
Daniel Persson, Junior Handling
Hundar kom in i mitt liv 2010 då jag var 16 år och det hela började med en Mittelspitz som till vardags kallas Hjulle. Efter en hel del tvekan så började jag ställa ut och efter något år utbildade jag mig till ringsekreterare.
Jag har fått äran att visa många olika raser från alla grupper, detta kan jag inte tacka ägarna nog mycket för då detta lärt mig så mycket! Jag är bosatt i Norrköping med min sambo och vår mittel Phoebe. Jag är innehavare av kennel Inedmas och har innan detta varit kennelpojke på bla kennel Stand Up's.Jag har följt juniorhandlingen på avstånd sedan jag började ställa ut, då jag var såpass gammal som jag var när jag började ställa ut så hann jag aldrig tävla själv men jag har ett stort intresse för sporten och finner stor glädje i att kunna pusha dessa ungdomar till att nå dit de vill.
En bra handler för mig är en person som får hunden att trivas i ringen och genom osynliga hjälpmedel visar hunden från sin bästa sida. Utöver detta så är det oerhört viktigt att handlern känner till rasen denna visar, så läs på rasstandarden för den ras du ska visa! Sen glöm inte att ha kul i ringen med hunden, om du undrar något under tävlingen så fråga! Lycka till allesammans!
Liliane De Ridder-Onghena, Belgien
Har haft Dalmatiner sedan 1966 och senare kompletterades hundbeståndet med Irländsk Varghund. Under prefixet IRDALLYS har Lilian med framgång fött upp och ställt ut Dalmatiner. För ca 15 år sedan väcktes Lilianes intresse för rasen Griffon Bruxelloise. Liliane var med och grundade den Belgiska Irländska Varghundklubben där hon också suttit i styrelsen till helt nyligt. Hon har också suttit i Chihuahua klubbens styrelse i många år samt arbetat som redaktör för den Belgiska Dalmatinerklubbens tidskrift i 25 år. Uppskattad FCI-allrounder med domaruppdrag runt om i världen.
Malgorzata Zakrezewska, Polen
Har varit medlem av den Polska Kennelklubben sedan 1983 och dömde sin första Cert-utställning 1990, är numer Internationell utställningsdomare auktoriserad på hela grupp 3 och 9 samt Schnauzer, Pinscher i grupp 2. I tonåren var det farbrodern, utställningsdomare med släthårs Foxterrieruppfödning som var Malgorzatas mentor och fram till idag är Släthårig Foxterrier också hennes egen ras. Hon föder upp under prefixet Forta. Marlgorzata arbetar till vardags med att driva ett toppmodernt hundtrim.
Tino Pehar, Kroatien
Född 1974 i Mostar. Kärleken till djur och särskilt då hundar har följt Tino genom hela livet. I föräldrahemmet fanns Schäfer när Tino föddes och så snart han kunde gå hängde han med hundarna. Än i idag har familjen uppfödning och man ägt hundar av en mängd raser, så som Labrador, Breton, Lhasa apso, Griffon och nu har Tino uppfödning av korthårs Tax. Tino är FCI auktoriserad på alla raser utom Swiss Cattledogs. Han är utställningsansvarig för två Internationella utställningar som arrangeras i Mostar och bidrar med material till ett flertal hundmagasin.
Arne Foss, Norge
Bor utan för Trondheim, mitt i Norge och arbetar som marknadskonsult på ett dagstidningskontor. Skaffade min första hund 1977, en Dalmatiner, Stokklias Paper Moon. Varit aktiv uppfödare i 31 år på Dalmatiner, Chihuahua, Lagotto men numer är det Whippets och Grand Danois jag och Elisabeth Bugge Olsen, delägare och handler, föder upp under kennel prefixet Paper Moon.Dömde för första gången 1990 och fick min auktorisation på Dalmatiner 1995. 2010 blev jag FCI godkänd allrounder. Jag dömer över hela världen och det blir mellan 30-40 helger per år. Har varit medlem av domarutbildnings- och standard kommittén inom Norska Kennelklubben i ett flertal år. Jag är också intresserad av att läsa, Italienska bilar och är en stor supporter av fotbollslaget Rosenborg.
Benny Blid von Schedvin
Har varit aktiv inom hundsporten sedan tonåren. Det hela började 1964 med Tina, som egentligen skulle vara en Afghan, med då de surt förvärvade sommarjobbspengarna inte räckte avgjordes saken av en annons i ortspressen om blandrasvalpar i Flen. En härlig valp – (Border collie och Greyhound) intog hemmet. Detta ledde vidare till dressyrkurs på brukshundklubben och tävlingar där hon faktiskt vann ett klubbmästerskap, men sedan var det stop på den tiden. Blandraser fick inte tävla officiellt.På klubben kom jag i kontakt med en Riesenschnauzer tik som i sin tur ledde till kontakten med Kennel Riesengården och resten är som det heter historia.
Jag blev ringsekreterare 1970, kom in på domarpreparandkursen 1976 och blev auktoriserad utställningsdomare 1977. Min uppfödning sker under kennelprefixet Maximin.
Jocelyne M Gagne, Kanada
Kärleken till Irländska varghundar startade 1978 och den första kullen under kennelnamnet Starkeeper hade jag 1980. Jag har fött upp rastypiska, atletiska hundar som tävlar framgångsrik inom alla discipliner av hundsport, men främst är de utmärkta kamrater och följeslagare genom livet. Idag stammar alla 6 hundar i hemmet i rakt nedstigande led tillbaka till mina två första hundar. Med över 120 champions som jag fött upp och visat fram på utställning, vet jag hur det är att få sin hund bedömd lika väl som att döma i ringen. Förutom varghund har jag också ägt, ställt och tävlat Lure Coursing med Hjorthund och Whippet. Tillsammans med min dotter har jag också delägt och ställt Norfolkterrier.
I mer än 25 år har jag hållit på med Lure Coursing och är övertygad om att konstruktion går hand i hand med funktion och som domare vill jag gärna se hundar som i konstruktionen kan ”göra sitt jobb” samtidigt som dom är enastående exemplar av sin ras. Tack vara fantastiska mentorer under min domarutbildning på olika raser, tillsammans med många lärorika år i utställningsringarna samt ute på fälten, anser jag mig vara en vinthunds specialist.
Jag har dömt i Nordamerika, Europa, Colombia, Australien och Nya Zeeland på såväl ras som specialklubbs utställningar. Ett särskilt hedrande uppdrag, var att få döma på den prestigefulla Amerikanska Irländska Varghundklubbens Nationella Special 2013, som sammanföll med mitt 35 års firande med rasen. 2015 var jag inbjuden att döma på Westminister Kennel Clubs utställning.
Med min stora kärlek till hundar, njuter jag verkligen av att döma. Att få bedöma excellenta exemplar och premiera dem är verkligen tillfredställande och att som domare får möjligheten att kombinera kärleken för hundar med att resa och träffa intressanta människor med samma intresse.
Barbara D Arndt, Kanada
Under uppväxten fanns det alltid hundar i familjen och 1972 skaffade jag min första Afghan. Sedan dess har jag aldrig varit utan denna vackra ras vid min sida. Förnärvarande är det 3 Afghaner som njuter i möblemanget och av gården här hemma. Jag har också ägt och ställt ut Saluki och förnärvarande finns det en långhårs standard Tax i hemmet, som jag ställer ut i såväl Kanada som USA. Som uppfödare, ägare och handler har jag haft privilegiet att visa fram många av mina hundar till champions, hundar från min uppfödning har vunnit såväl ras- som gruppvinster samt varit multi-begåvade i såväl Lure Coursin, lydnad som agility.
2004 när jag fick möjligheten att gå i tidig pension från mitt arbete som ”Director for Human Resources” kunde jag ägna mig mer åt att vidareutbilda mig som domare. Jag har dömt ras- och specialklubbsutställningar i såväl USA som Kanada, Australien och ett antal Europeiska länder.
Jag har också haft en mängd uppdrag i olika hundklubbar, så som ordförande i den Kanadensiska Afghanklubben, ordförande för utställningskommittén på tre Nationella utställningar, nu sekreterare i Seaway Kennelklubb och ordförande i Wine Country Kennelklubb.
Jag älskar att döma i olika länder och uppskattar möjligheten att se vackra hundar när helst det finns möjlighet. Jag ser fram emot att döma på Mitt Norden utställningen.
Marie Hamil, Irland
En av Irlands främsta utställningsrepresentanter på Bichon Frise och Pudel. Hon driver sin egen trimsalong i Dublin där hon utställningstrimmar många av kundernas hundar och iordningställer dom inför olika utställningar och shower. Marie har en livslång erfarenhet inom hundbranschen och bär ansvaret för åtskilliga hundars championat titlar.
Dick Spruyt, Holland
Har varit auktoriserad domare sedan 1999 och är rasspecialist på Griffoner och Belgiska herdehundar. Uppfödare av Groenendale sedan 1986 och Griffon sedan 1988 med kennelnamnet ´Du Paradis Noir´. Jag har fött upp många champions och exporterat hundar till Japan, Argentina, Frankrike, Sverige samt Tyskland. De flesta av dessa har blivit champions. Numer finns inte tiden att ha någon uppfödning, då jag dömer mycket utomlands, men tre hundar finns i hemmet. En Tervueren som är Internationell utställningschampion och erövrade världschampionat i Saltzburg förutom att han också har 5 brukstitlar. En unghane på 24 månader och en Petit Brabancon som är Belgisk champion.
Jag är auktoriserad på hela FCI grupp 9 och 10 samt ett stort antal raser i grupp 1 och 2. Är ordförande i Lokeren Hundförening som varje år arrangerar en utställning för grupp 1 och 2 raser. Jag är också sekreterare i Belgiska Kennelklubbens sektion 3 (ansvarar för allt som rör uppfödning och utställning för raser som inte har krav på bruksmeriter) samt ledamot i VdA, som ansvarar för alla rasklubbar i Belgien.
Jag vill passa på att tacka för den vänliga inbjudan att döma i Sundsvall, vilket jag ser mycket fram emot, då jag har ett stort intresse för grupp 9 raserna. Jag vill också passa på att tacka utställarna för förtroendet och önskar alla lycka till och stora framgångar!
Wilma Strijbos, Holland
Uppfödare av Amerikansk Cocker Spaniel med kennel prefixet Chicomy´s. Jag är internationell utställningsdomare och dömer hela grupp 4 samt en stor del raser i grupp 9 och Cocker- och Sussex spaniel. Ett mångårigt och noggrant avelsarbete med ständiga försök att förbättra och utveckla har lett till den kvalité vi idag har på vår uppfödning.
Irene Donne, Norge
Under kennelnamnet Ferryland har jag fött upp Newfoundlands i bort åt 35 år. De senaste 5 åren har vi också haft uppfödning av Perro di agua Espanõl, samt haft Fransk Bulldogg i tiotalet år.
Jag blev auktoriserad utställningsdomare på Newfoundland 2005 och dömer numer ett antal raser i grupp 2, fransk bulldogg och Perro de agua. Jag har haft flest domaruppdrag på ras och specialklubbs utställningar från Finland i norr till Italien i söder, Ryssland i öster och England i väster. Jag har varit engagerad såväl lokalt som nationellt i Newfoundlandsklubben under flera perioder, samt lett BSBK utställningskommitté i 20 år. Jag är aktiv utställare med vår Perro och när jag inte jobbar, ställer hund eller dömer på utställning passar jag på att umgås med mina barnbarn så mycket som möjligt.
Kevin Brown, Danmark
Engelsman som är bosatt i Danmark. Kevin föddes in i en familj som födde upp lakeland terrier. Han visade familjens hundar från unga år och var mycket framgångsrik. Han jobbade länge i England som handler och var bl.a handler åt Bengalkennelns airedaleterrier. Yrket tog honom till Tyskland och därifrån vidare till Danmark. Kevin blev auktoriserad domare för några år sedan och dömer nu hela terriergruppen. Han har dömt i Skandinavien och vissa europeiska länder tidigare.
Helin Tenson, Finland
Jag har varit aktiv inom hunduppfödning sedan 1982 och min första ras var långhårig Collie. Mitt första kennelnamn var Luck-Lustre, mitt FCI prefix sedan 1993 är Calleca`ry. Genom åren har jag ägt ett antal olika raser, men för tillfället ägnar jag mig huvudsakligen åt Fransk Bulldogg och Pomeranians. Jag blev auktoriserad domare 1991 och FCI godkänd -95, har dömt i Baltikum, Ryssland och Skandinavien. 2010 flyttade jag från Estland till Finland med min kennel.
Pekka Teini, Finland
Är född 1961 och haft raserna Beagle, Finsk spets och Norrbottenspets. Under 70-talet födde Pekka upp några Beagelkullar under prefixet Reppukorven. Han blev auktoriserad domare 2002 och dömer hela grupp 4, 5, 6, 7 och 8 samt ett stort antal raser i grupp 3 och 10.
Bo Wallin
Har varit exteriördomare sedan 1987. Har i första hand valt att utbilda mig på jagande raser. Därför gruppallrounder i sexan, fyran och sjuan samt i stort för alla jagande raser i femman. Har varit med ett antal år i SKK : s domarkommitté och dessutom utbildat domare i olika sammanhang. Är och har varit handledare och mentor för ett antal domare som utbildat sig till allrounder/gruppallrounders. Min egna ras är egentligen drever som jag tagit fram något över tjugo champions men också andra jagande raser har förstås funnits inom familjen. Något som jag är extra stolt över är Dreverklubbens årsbok som jag varit med att göra under 29 år. Mest som huvudredaktör och den som varit aktiv med kameran, layout mm.
Bor i Vargön nära Halle- och Hunneberg i Vänerns södra ända. Ja där kungen vände blad. Är förstås aktiv med jakt och hundar. Jagar inte bara här i närheten utan är med på jakt i två olika jaktlag i Jämtland. Har sett många björnar i Ströms Vattudal där jag tillbringar en hel del tid. Har dessutom korsat Sarek fem gånger från lite olika håll, mest för fotograferandets skull. I förra veckan var jag nere på södra Öland och såg en hel del fågel. Dessutom fiskar jag nog onödigt mycket.
Ann-Christin Johansson
Jag har fött upp hundar sedan 1975. Främst Am Cocker spaniel men jag har haft två kullar med mellanpudel där flera individer blev champions. Jag driver till vardags en butik med foder och artiklar till hund och katt och jag trimmar hundar sedan 1974. Jag blev domare för tio år sedan och har dömt pudel i fem år. För femton år sedan dömde jag en inofficiell Bichon havanais-special och har dömt dem i Sverige ett antal gånger.
Arvid Göransson
Redan när jag föddes 1950 fanns det Jämthund på gården i Nästeln, Åsarna i södra Jämtland. Redan då bedrev mina föräldrar uppfödning av Jämthund i begränsad omfattning. När det efter några veckor stod klart att jag skulle överleva, blev jag enligt min mor adopterad av en av familjens Jämthundstikar. Hon hette Campfire Sussi och kom från Björn V Rosens uppfödning. Sussi vaktade och skyddade mig mot allt och alla. Vid 8 års ålder fick jag sedan ansvaret för en annan tik som hette Sussi, som blev den första av 10 generationer JH tikar att lämna jaktprovsmeriterade avkommor i varje kombination fram till 1998. Intresset för hundar och jakt med hund blev på så sätt en stor och naturlig del av mitt liv. Utställningsintresset aktiverades först efter min fars död, då jag inte bara kunde jaga utan även måste ställa ut våra avelstikar. Förvåningen var stor över hur en och samma hund kunde få så olika pris under bara någon veckas tid. Nyfiken som jag är så sökte jag till domarutbildningen 1994 och på den vägen är jag fortfarande på vandring, nu med en hel del nya raser i bagaget. Allt från Pomeranian till Saluki.
Jakten med Jämthund och Brittiska Stående Fågelhundar, att få uppleva hur en unghund utvecklas i de egenskaper den är avlad för, är en av mina största förmåner i livet. Nästan lika stort är det att få förtroendet att döma alla entusiastiska och outtröttliga hundägares hundar. Att få träffa alla dessa människor och deras hundar, ja jag känner mig priviligierad som får vara med om detta. Att försöka skapa en god stämning och en positiv dialog med utställarna i ringen ser jag som en nästan lika stor uppgift som att hålla en rak linje mot rasens standard.
Maritha Östlund-Holmsten
I mitt liv har det alltid funnits hundar. Jag växte upp med familjens jakthundar och en egen liten vit dvärgpudel, men visste tidigt att boxer var ”min” ras. Första boxern kom in i mitt liv då jag var 16 år gammal och kom att prägla mitt framtida liv för alltid.
Jag föder sedan 1976 upp boxer tillsammans med min man, under prefixet Teamwork. Vi är båda aktiva med egna och/eller uppfödningens hundar, inom såväl utställning som övrig provverksamhet och domare båda två – jag exteriördomare och maken mentaltest- och bruksprovsdomare. Hundintresset har lett till ett mycket aktivt föreningsliv. Sedan tonåren har jag varit engagerad i SBK,s rasklubbar och den verksamheten betyder fortfarande mycket för mig.
Jag har verkat i Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse (SBK/FS) under 11 år och var med när den nya organisationsmodellen sjösattes. Jag fick uppdraget att starta Utskottet Avel och Hälsa och var dess ordförande till för 3 år sedan, då jag lämnade FS.
Sedan 2013 ingår jag i Svenska Kennelklubbens centralstyrelse och leder där kommittén för hundars mentalitet. Jag har varit auktoriserad exteriördomare sedan 1998, dömde från början endast boxer.
Nu, 16 år senare, är jag klar med min utbildning till grupp 2 allrounder. Jag dömer även alla brukshundarna i grupp 1 och har påbörjat utbildning av resterande raser i den gruppen, samt även Fransk Bulldogg, Bostonterrier och Tibetansk Spaniel i grupp 9. Domaruppdraget är inte bara ett viktigt och angeläget kynologiskt uppdrag inom hundverksamheten, det är också fantastiskt stimulerande och man slutar aldrig utvecklas inom den, tycker jag.Jag ser fram emot att komma till Sundsvall i oktober.
Per Lundström
Jag föddes i ett hem med hundar. Min pappa brukade ha Grand danois, så det lade nog grunden för mitt intresse för Irländska Varghundar och min fascination för stora hundar. Vi hade också Kleine Münsterländer under uppväxten, men som alla barn ville jag gå min egen väg….
Min första kull föddes 1989 under kennelnamnet Pre-Eminence’s och på den tiden födde jag också upp strävhåriga dvärg Taxar. Efter en bilolycka 1997 som gjorde mig förlamad och oförmögen att gå, tog det till 1999 innan jag var frisk nog att åter ha en kull varghunsvalpar. Nu under prefixet Greirish. Jag har ägt och fött upp över hundra champions, ett flertal också med Nordiska titlar. Helt nyligt tilldelades jag Sv Vinthundklubbens uppfödare medalj. Vilket är mycket glädjande och ärofyllt. Förutom varghund har jag dessutom ägt Greyhound, Irländsk Terrier och i mer än ett decennium levt med Afghaner (dåvarande fruns uppfödning, kennel Khaos) och hjälpt till med valpar, vardags bestyr samt ställt ut vid några tillfällen.
Auktoriserad utställningsdomare sedan 2002 och dömer hela grupp 4 och 10 samt en mängd raser i grupp 2, 5, några 6:or samt en ras i grupp 8.
Jag har två andra stora intressen i livet och det är gamla Amerikanska bilar och travsport.
Gunilla Albrigtsen
Efter att ha dömt de Tibetanska raserna, vilka jag började döma 2010, har jag haft glädjen att kunna utöka mitt register med framförallt de raser jag tycker om i grupp 9. Min egen ras sedan 1987 är Tibetansk terrier. Jag föder upp och ställer ut mycket och tycker det är skoj. Men framförallt är hundarna våra familjemedlemmar som är med på allt vi gör.
Jag är glad att ha äran att få döma på ”Mitt Nordenutställningen” och ser fram mot att få se era trevliga och sunda hundar och glada utställare.
Henrik Johansson
Jag blev domare 1992. I mitten av 1960-talet skaffade jag mig min första hund - en afghan från El Khyria. Sedan blev det en till från Finland. Den senare blev snabbt champion. Någon uppfödning av afghan blev det aldrig. Mitt kennelnamn fick jag 1970 då jag startade uppfödning av yorkshireterrier och pekingese. Den sistnämnda föder jag fortfarande upp i mycket begränsad omfattning! Under åren har jag också haft enstaka kullar pomeranian, cavalier king charles spaniel, chihuahua och westie. Jag har även ägt och ställt ut pudel och whippet. Jag har ägt/fött upp mer än 100 champions. 1995 tilldelades jag Hamiltonplaketten för min uppfödning av yorkshireterrier och pekingese. I dessa båda raser har jag ägt/fött upp mer än 100 champions. Jag dömer hela grupp 9 (gruppallround 1999), hela grupp 10 (gruppallround 2006) samt hela grupp 3 (gruppallround 2009). Jag dömer även några spetsraser samt någon enstaka ras i grupp 1 och grupp 2. Jag har dömt i 23 länder på tre kontinenter.
Charlotte Orre
Jag bor i Växjö och min uppfödarbana startade 1997. Jag har fött upp Riesenschnauzer, Dvärgpinscher och nu föder jag upp Dvärgschnauzer svart/silver samt vit under prefixet CHOTTANS.
Det har blivit ett 70 tal Champions, ett flera titelvinnare och 7 världs vinnare.
Hundar från min kennel exporteras runt hela världen.
Jag är en aktiv utställare och jobbar som hundtrimmare.
Min domarutbildning blev klar 2010 och har idag 10 godkända raser som Affenpinscher, alla schnauzer varianterna, dvärg pinscher och pinscher.
Birgitta Hasselgren
En av våra svenska terrierprofiler vars uppfödning av West highland white terrier under kennelnamnet Tweed, är kända över världen. Uppfödningen startade 1962. Karriären som domare startade 1976 med lågbenta terrier och 1977 följde auktorisation på de högbenta. Vidareutbildning i andra grupper påbörjades 1980 och då med boxer som första ras.
Nu dömer Birgitta hela grupp 3 plus raser i grupp 2, 5 och 9. Att döma terrierna är absolut det roligaste tycker hon och intresset har tagit henne till platser som USA, England, Australien och Nya Zealand, förutom domaruppdragen i västeuropa. I England har Birgitta dömt cert-utställningar fem gånger. 2004 hade hon det prestigefyllda uppdraget att döma westie på Crufts.
Dodo Sandahl
Dodo började sin domarkarriär 1997 med Aredaleterrier, Irländsk Terrier, Kerry Blue, Sträv- och Släthårig Foxterrier och har efter hand utökat domarbehörigheten så att hon nu dömer hela grupp 3. De raser Dodo har fött upp/äger är Airedale och Schipperke. Domaruppdragen har varit i, förutom Sverige även Finland, Norge, Danmark, England och Ryssland.
Charlotta Mellin
Jag har haft Kerry Blue Terrier sedan 1979 och har fött upp ett 80-tal champions under prefixet Rollick’s. Två av mina uppfödningar har blivit Årets Terrier liksom även en av mina importer. En exporterad Rollick’s hund blev Årets Kerry i USA för några år sedan. Har importerat ett flertal mycket framgångsrika hundar varav två har blivit Årets hund Nr 6 respektive Nr 3 under senare år. Har även exporterat till ett 10-tal länder. Innehavare av Svenska Terrierklubbens Uppfödarmedalj.
I kenneln finns även Sealyham terrier, Irish Softcoated Wheaten terrier och Shiba och i de två sistnämnda raserna har jag nyligen haft mina första kullar.
Jag har under alla år deltagit i styrelsearbetet i olika klubbar, mest som ordförande eller kassör samt som redaktör för klubbtidningar. Just nu är det Shibaklubben som jag lägger ner störst engagemang i. Blev auktoriserad domare 2007.
Lisa Molin
Är född och uppväxt i ett hundhem och har ställt ut hela livet. De egna raserna är Tibetansk Spaniel samt Cavalier King Charles Spaniel, men familjens kennel har också haft uppfödning av Chihuahua och Japanese Chin. Har fött upp över ett 70-tal champions, där Multich Multiv Bio-Bios Ivanhoe varit särskilt framgångsrik. Auktoriserad utställningsdomare sedan 2010 med övervägande grupp 9 raser, men också lite raser i grupp 5, 1, 2 och Amrikansk cocker spaniel. Har också ett intresse för trädgård.
Einar Paulsen, Danmark
Jag är ursprungligen Norsk, men har bott i Danmark i halva mitt liv. Jag har fött upp Newfoundland sedan jag var 19 år gammal och har 9 världsvinnare på merit listan samt BIS vinnare i flera länder. Min tidigare sambo födde upp Engelsk Springer Spaniel, så det är en ras jag tagit till mig och känner lite extra för. Till Mitt Norden utställningen har jag fått möjligheten att döma dessa båda raser, vilket glädje mig mycket. Auktoriserad utställningsdomare 2009 på raser i grupp 2 och 8.
Jag ser fram emot två trevliga dagar i Sundsvall.
Ännu ej inkomna presentationer:
Riitta Lahtovaara, Finland