Funderar du på att skaffa hund? En valp är en ny vän och familjemedlem som förhoppningsvis kommer att finnas vid din sida i många år. Här tipsar vi om vad du ska tänka på inför ditt valpköp.
Välj hundras med omsorg
Är det en sällskapshund eller en uthållig jakthund som passar bäst för dig och ditt liv? Lägg minst lika mycket vikt vid valet av hundras och valp som av ny bil, bostad, mobiltelefon eller något annat. Läs på om olika hundraser och deras typiska drag. Ta reda på så mycket som möjligt om den hundras du är intresserad av, läs mer på sidan Hundraser & valpkullar. Ha inte för bråttom när du väljer hundras!
Inga parkeringsplatser!
Träffa uppfödaren i hans eller hennes egna hem, oavsett om du hittar din valp på Köpahund.se eller någon annanstans. Många insmugglade hundar säljs via mellanhänder och levereras på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
Välj en frisk valp med friska släktningar
Träffa valpens mamma och gärna pappa och/eller andra nära släktingar om det är praktiskt möjligt. När valpen blir stor kommer den sannolikt att brås på sin släkt. Ställ de frågor du har till uppfödaren – en seriös uppfödare svarar gärna! Det är aldrig, oavsett ras eller blandras, normalt att en valp eller vuxen hund:
- har svårt att andas och/eller andas ljudligt
- kniper med ögonen och/eller att ögonen är rinniga, röda eller inflammerade
- har rodnande och/eller kliande hud
- haltar
Avstå från att välja en valp där valpen, kullen eller föräldrarna är allmänt rädda och drar sig undan kontakt! Om du upplever att hundarna inte har det bra eller är sjuka – eller om du inte känner förtroende för uppfödaren – köp inte valpen utan välj en annan uppfödare. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den!
Gratis information
I SKKs e-tjänster Hunddata och Avelsdata kan du hitta information om alla hundar som är registrerade i SKK. Där finns bland annat information om de hälsoundersökningar och mentalbeskrivningar som valpens föräldrar kan ha gjort. Är du intresserad av hundsport kan du även se om valpens föräldrar deltagit på utställning, prov eller tävlingar.
Inga garantier – men goda förutsättningar!
Hundar är djur och deras utveckling styrs av många faktorer. Trots goda föresatser från uppfödare och valpköpare finns inga garantier för att valpen växer upp till en frisk, sund och glad hund. En valp som växer upp hos en engagerad och kunnig uppfödare – och omtänksam och vetgirig valpköpare – får dock en bra grund för att utvecklas till en glad, fin kompis och familjemedlem.
Tid för valpen
Innan du köper hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Nu har du möjlighet att bygga en stark, bra relation från grunden och lära din hund sådant den behöver kunna för en vardag tillsammans med dig. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder, men då är den fortfarande liten och hjälplös. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden. Även vuxna hundar vill vara med sin familj och när den första tiden är över kan en vuxen, trygg hund vara ensam 4-5 timmar per dag.
Fler goda råd ...
Du hittar fler tips och råd i broschyren "Att köpa hund – goda råd inför ditt hundköp". Klicka på bilden här intill för att ta en titt!
Du kan också beställa en tryckt version gratis genom att skicka ett mejl till blanketter@skk.se.