2011
|
Att resa utomlands med sin hund
28 februari informerade Marina Bengtsson och Stefan Råghammar om att resa utomlands med sin hund. Mycket att tänka på, och framföra allt att se över vilka länder man passerar på vägen, och vilka regler som gäller för dem. Tanken på att rutten kanske måste ändras, och andra länder kan behöva passeras, är också något att ha i bakhuvudet. Viktigast av allt är dock att ha reglerna klart för oss, så hunden får följa med hem igen. Tack för en trevlig lärorik kväll Stefan och Marina!
|
|
Anatomi
Den 25 januari och 1 februari var det Anatomi med Marina Bengtsson i vår lokal i Håkantorp. Vid första tillfället var det teori och hundens olika delar och terminologi stod på programmet. Anatomin kopplades också ihop med de olika användningsområden som de olika raserna ursprungligen har och många har än idag. Vid det andra tillfället var det dags att praktiskt titta på olika hundar, och jämföra anatomin mellan raser, men även mellan individer inom samma ras. Det var en upptakt till uppfödarutbildningens Anatomidel, men alla medlemmar var välkomna. Tack till Marina för två lärorika kvällar och tack till alla som tog med hundar som vi kunde titta på, utan dem hade det inte blivit lika bra.
|
|
Juridik med Anne Skogh
22 oktober var det dags för vår föreläsning i samarbete med Agria i Kyrkans Hus, Skövde. Agria bjöd som alltid på både gott fika och utmärkt lunch. Vi var ett 40-tal deltagare, något färre än de tidigare åren, men många av våra medlemmar hade jaktdag denna härliga höstlördag. Vi som var där fick en trevlig och innehållsrik föreläsning om SKK:s organisation, regler och avtal av Anne Skogh. De olika lagar som vi som uppfödare och hundägare har att följa gicks igenom och jag tror att många fick en bättre förståelse för varför avtalen ser ut som de gör. I konsumentköplagens mening är hundar en vara som vilken som helst, vilket får konsekvenser hur vi kan skriva avtal och agera.
Många frågor som rätades ut under dagen, ni deltagare ska ha en eloge för ert engagemang och frågor som gjorde dagen än mer intressant. Dagen var också start för uppfödarutbildningens juridikkurs.
Tack till Anne för en nyttig och lärorik dag!
|
|
Föreläsning i Genetik
Söndag 11 september var Yohanna Eriksson i vår lokal för en heldagsföreläsning i genetikens grunder. Hon utgick från avelsboken som ingår i uppfödarutbildningen, och det var en uppstart för denna utbildnings genetikdel men ALLA medlemmar var välkomna.
Vi fick en inblick i både hundens historia och rasbildning. Så nu är det till att gå hem och leta upp hur det gått till för just ens egen ras. Genernas fantastiska konstruktion gicks igenom, tänk att bara fyra baspar kombinerade tre och tre kodar för alla egenskaper, hela hunden, eller för den delen en människa.
De kodar för 30.000 olika protein och hos en människa ersätts varje minut 300 miljoner celler. Vid varje sådant tillfälle måste cellen delas och det är vid dessa delningar och givetvis delningen till könsceller som mutationer, felkodningar kan uppstå. Hon gick igenom de olika nedärvningsmodellerna och färggenetiken fick stå modell när vi testade våra nya kunskaper. Yohanna att uppdaterat med de senaste inom forskningen, tyvärr är ju boken i detta avseende inte uppdaterad på några år. Givetvis diskuterades också olika sjukdomar och hur man kan tänka vad gäller gentester för att undvika att få sjuka individer.
Avelsstrukturer, inavel, utavel, matadoravel och avelsbas var begrepp som diskuterades och mycket mer. Tack Yohanna för en bra introduktion till genetikens fascinerande värld!
|
|
Etologi med Lars Fält
29 deltagare hade den eminenta föreläsaren Lars Fält att lyssna till en solig lördag den 16 april i Mariestads stadsbibliotek. Ämnet för dagen var hundens beteende. Lars tog upp många relevanta ämnen för uppfödare och hundägare. Lars berättar om hunden förr och idag, skillnader mellan hundhållning i Sverige jämfört med andra länder om vargen och vikten av att behandla våra hundar som hundar.
Hundar har en funktion. Vi som uppfödare måste göra allt för att plocka fram det bästa i våra hundar, med rätt kunskap kan vi det. Att en hund är en hund är inte alltid så lätt att förstå, vi människor gör tolkningar som för oss vore det mest logiska, vilket inte alltid är till hundens fördel. För att förstå sin hundras bättre bör man göra olika funktionsprov menar Lars. Med olika funktionsprov kan man få hjälp att hitta skillnader och variationer mellan olika individer som gör att vi sedan lättare kan göra avelsurval vilket i sin tur leder till att vi kan göra avkommebedömning. Med kundkap kan man plocka fram det önskvärda i en viss hund, men arvet ger förutsättningarna för egenskapers utveckling.
Lars han kan konsten att roa. Han berättar och gör jämförelser om saker han själv sett under dom 72 år han stått på jorden, det var svårt att hålla sig för skratt när han gestikulerade och berättade om saker som lät hur självklara som helst när det kom ifrån honom. Ibland tänkte man; hur tänker man ibland, det är ju så självklart det han säger. Lars berättar också om hur viktigt det är hur vi behandlar våra dräktiga tikar, att dom är dräktiga och inte sjuka. Hur viktigt det är att vi inte lägger oss i för mycket. Att vi kan förstöra mer än vi gör nytta för våra hundar och deras avkommor.
Vi får inte glömma bort det viktigaste, att avla fram sunda individer som sedan ska funka i våra familjer och till en viss funktion som dom är avsedd för.
Det bästa rådet Lars fält kan ge hundägare och uppfödare är; Lek med din hund. Gör dig värdefull för hunden för att du ska ses som en ledargestalt. Hunden bör ha en positiv förväntan på dig. Lek ska inte vara ett lydnadsmoment utan lek är lek, skapa trygghet. Zelina Olesen
|
|
Foderföreläsning med Royal Canin
8 mars var föreläsning om näringslära i vår lokal. Det var Bo Edoff som gästade oss och specialämnet för dagen var dräktighet och valputfodring. Det var en intressant föreläsning där det som talades om förankrades i aktuell forskning. Matnyttigt både för nya och gamla uppfödare.
Tillväxtkurvor för valpar och de skiftande näringsbehoven utifrån utvecklingsstadium togs upp. Det diskuterades också hur vi kan utfodra för att få friskare valpar och undvika vissa missbildningar. Förutom ny kunskap och mätta magar, det var ju dock fettisdagen, fick vi en kasse med fina profilartiklar från Royal Canin att ta med hem.
Föreläsningen ingick i uppfödarutbildningens delkurs utfodring, men alla medlemmar var välkomna. Tack Bosse för en trevlig kväll!
|
|
Studiebesök på Doggy
23 februari var vi välkomna på studiebesök hos Lantmännen Doggy AB i Vårgårda. Vi startade upp redan 17.30 med drop in fika för att sedan få en kort presentation av deras produkter och lite näringslära. Många frågor som de fick besvara, inte minst om råvaror. Vi var välkomna att maila in fler frågor då vi fick bryta för att hinna med kvällens program.
När det var dags för fabriksvisning fick vi ta på skyddskläder och den minsta deltagaren fick även hörselskydd. Det bullrar en del i fabriker. Under rundvandringen vi fick se hela kedjan från råvara till färdigpackad produkt. Nästan allt gick i slutna datoriserade system, där de kunde ta ut prover för att kontrollera processen på olika ställen.
Till sist kunde de som ville följa med ut till fabriken egen smakpanel, hundarna på Zwazzbazz kennel. De hade Papillon, West Highland White Terrier och Bassethound, basset griffon vendeen som sina fyra raser.
|
|
Ringsekreterarutbildning
26-27 februari var det funktionärsutbildning i samarbete med Studiefrämjandet Väst. Det var Carina Nilsson och Elisabeth Nilsson som höll i det hela. Lördag startades redan 9.30 Kaffe och presentation. Sen körde vi gång på allvar och arbetade oss igenom kursmaterialet. Vi tog bara matraster för att fylla på depåerna. När klockan var 18.30 och det var dags att bryta för dagen var vi alla ganska möra och fulla av nya kunskaper. Söndag morgon startade vi upp igen med 9.30 med kaffe och sedan nya genomgångar och övningar. Rast för lunch och sedan dags för skrivning.
Knäpptyst och full koncentration, ALLA klarade sig. Stolta och glada kunde vi avsluta med fika och utdelning av Tjänstgöringsintyg, böcker och kokarder med "Ringsekreterarelev/aspirant". Gott betyg till duktiga kursdeltagare och lärare. Tack Carina och Elisabeth för en trevlig helg!
|
|
Nya utställningsreglerna
25 januari var det dags för genomgång av de nya gemensamma Nordiska utställningsreglerna för alla intresserade medlemmar i vår lokal. Det var ett tappert gäng som trotsade snöovädret och kom för att bli uppdaterade på vad som gäller på utställningarna framöver.
Marina Bengtsson tog bla upp ”Hundens välfärd har alltid högsta prioritet på samtliga arrangemang inom SKK-organisationen" vilket är en ny tydligare formulering i de allmänna bestämmelserna. Det har bla tillkommit en ny skyldighet att anmäla ägare som låter hundar fara illa i bilar burar eller tält på utställningsområdet, en särskild blankett finns att tillgå.
Hon visade också bilder på den nya kvalitetsindelningen med excellent, very good, good och sufficient som inte överensstämmer med det gamla från 1-4. Nytt är också att alla Cert delas ut i bästa han- respektive tikklass. En hund som är mellan 15 - 18 månader kan numera ställas ut i såväl junior-, unghunds- som öppenklass och i förekommande fall även jakt/ bruks eller championklass. Det har blivit lite ändringar här och där.
|
|
Föreläsning friskvård - anatomi
Måndag 17 januari var det föreläsning med Christine Fahlström i vår lokal. Christine arbetade tidigare till med rehabilitering och friskvård på Tasserelax en del av Blå Stjärnan i Skara. Hon har även undervisat på djursjukvårdarprogrammet i just rehabilitering och gett ut hundböcker. Föreläsningen var en del av uppfödarutbildningens anatomidel men alla medlemmar var välkomna.
Christin visade på bilder och med egna kroppen hur leder, muskler och nerver samverkar för att hunden ska kunna röra sig. Hon betonade vikten av att se helheten och att alla delar måste fungera.
Grundkondition och styrka behöver alla, en hund ska tränas för att hålla. Hitta på övningar utifrån de möjligheter som finns utmed promenadvägen, balansera på stockar, gå på ojämna murar, slalom mellan träd, utnyttja backar i terrängen osv. Variera promenaderna på de olika veckodagarna och låt övningarna bli en del i vardagen. Blåbärsriset är ett utmärkt hundgym och att bara gå och lyfta sina ben med ren muskelstyrka är ett underskattad träningsform. Träningen behöver inte vara krångligt utan en naturlig del av hundens liv.
Givetvis ska man även ta hänsyn till vad hunden ska användas till och träna den för att klara av detta på ett bra sätt. Om hunden ska springa flera km i skogen på tävling ska den givetvis tränas på just detta, en agilityhund ska träna smidighet mer än bara muskelstyrka osv. Tack Christine för en rolig och tankeväckande kväll!
|
|
Upptakt Uppfödarutbildningen
11 januari var det dags att starta upp i Studiefrämjandets lokal i Lidköping. Vi berättade hur vi i Skaraborg har valt att lägga upp utbildningen med föreläsningar och eget arbete i studiecirklar utifrån SKK:s studiehandledning och böcker. Vi informerade också om SKK:s krav på minst 75 procentig närvaro för att bli godkänd på varje delkurs. Vi presenterade böckerna och delade ut studiehandledningar.
Inför våren är det delkurserna i Utfodring och Beteende,Valputveckling som gäller. Det kommer starta upp grupper i Skövde, Mariestad och Lidköping. Nu arbetar grupperna i studiecirklar utifrån böcker och studiehandledning. Studiebesök på Doggy och Föreläsning med Royal Canin är inplanerat, se aktiviteter. Nu är det upp till grupperna att arbeta vidare och delta i föreläsningarna.
Hoppas nya som gamla kursare ska få en lärorik vår med nya insikter.
|
|
|
2010
|
Föreläsning parning-valpning 2
29 november var det föreläsning med Ann-Sofie Lagerstedt i Kyrkans Hus, Skövde. Det var ett samarbete med Agria.
Föreläsarens egen Presentation: "Jag är professor i kirurgi med speciellt intresse för reproduktionsorganen. Jag har arbetat kliniskt med hundar & katter i 30 år samtidigt som jag undervisat och bedrivit forskning. Mina Forskningsområden är pyometra på tik, förlossningsproblem hos tik, kastration av tik och hanhund och ryggproblem hos hund (diskbråck, L7-S1-problem). Jag har hållit ett antal kurser och föreläsningar inom området parning och valpning hos hund tidigare."
Det var ett knappt 60-tal av de drygt 90 anmälda som trotsade vädrets makter och kom för att ta del av en intressant föreläsning. Agria bjöd på en god buffé och lagom till kaffet startade vi upp föreläsningen.
Ann-Sofie gick igenom både hanen och tikens anatomi och visade på hur viktigt det är att veta för att kunna hjälpa sin tik vid en valpning om det skulle behövas. Hon fortsatte med om allt från löp till valpning via parning. Mycket frågor både allmänna och mer specifika problem togs upp, så timmen blev sen innan vi avslutade för kvällen. Tack Ann-Sofie Lagerstedt för en lärorik kväll!
|
|
Brushup för ringsekreterare
28 november var det dags för länets ringsekreterare att få sin egen genomgång av de nya utställningsreglerna för 2011 i Håkantorp. Även denna var en funktionärsutbildning i samarbete med studiefrämjandet och ledare var som för utställningsansvariga Carina Nilsson. Det var en något decimerad styrka som dök upp då vi inte hade vädrets makter på vår sida, några var helt insnöade och någon fick vända på vägen. Efter dropinfika blev det även här en bildspelspresentation men här mer specifikt för ringsekreterarens arbete. Det blev mkt diskussioner om hur reglerna skulle tolkas och Carina redogjorde för vad de kommit fram till på mötet i Stockholm inför brushup-utbildningarna. Efter lunch blev det även praktiska övningar med att fylla i resultatlistor. Diskussioner utifrån exempel på olika situationer som kan inträffa runt ringen ocn hur de ska lösas med utifrån de nya reglerna fick avsluta dagen innan det var dags för eftermiddagsfika och hemfärd.
Tack Carina för ännu en lärorik dag och för er som inte hade möjlighet att närvara kommer det en kortare variant för vanliga utställare 25 januari, Välkomna då! Nu räcker det att hunden uppnått åldern för klassen samma dag som utställningen.
|
|
Brushup för utställningsansvariga
27 november Brushup för utställningsansvariga i Håkantorp. Det var en funktionärsutbildning i samarbete Studiefrämjandet. Efter dropin fika började Carina Nilsson som stod för utbildningen att gå i genom de olika ändringarna och hur vi ska tolka dem i olika situationer. Materialet gick igenom med hjälp av en bildspels presentation och alla deltagare fick en papperskopia att gå tillbaka till där hemma. Efter lunch blev det mer genomgång och då även olika exempel med situationer och hur vi ska lösa dem. Dagen avslutades med eftermiddagsfika innan det var dags att ta sig hem i vintervädret. Tack Carina för en lärorik och intressant dag.
|
|
Ledarutbildning 2
20 november var åter igen alla som hjälper till som cirkelledare på uppfödar-utbildningarna inbjudna att gå en ledarutbildning steg 1, hos Studiefrämjandet i Lidköping. De som gick fick en inblick i folkbildning, cirkelledarrollen, studiefrämjandet, Lärandet, och inte minst gruppdynamik. De hade alla fått hem förberedande uppgifter som vi fått göra som en hemläxa inför kursen.
Tack till Studiefrämjandet som bjuder våra cirkelledare på denna utbildning.
|
|
Föreläsning parning - valpning
2 november var det föreläsning med Bibbi Lundberg Föreläsning ingick i uppfödarutbildningens delkurs Parning-Valpning och var uppstarten till denna. Föreläsningen var dock öppen för alla medlemmar. Bibbi berättade med utgångspunkt från sina egna erfarenheter om hur det kan gå till. Hon visade också och förklarade grunderna utifrån SKK:s overhead bilder som är en del av studiematerialet till kursen. Mkt frågor kom upp och diskuterades, en del får vi ta med oss till nästa föreläsning med Ann-Sofie Lagerstedt i slutet i november för fortsatt diskussion. Nu är det bara för grupperna att arbeta vidare på egen hand tills nästa föreläsning.
|
|
Föreläsning invärtes parasiter
26 oktober hade vi föreläsning i samarbete med Bayer. Otroligt hur något så äckligt kan ha så vackra namn, Enchinococcus granulosus och Toxocara canis (hundens dvärgbandmask respektive vår vanligaste spolmask).
Vi fick en genomgång av såväl band- som rundmaskar och de olika undergrupperna pisk-, spol- och haksmaskars olika arter med relevans för våra hundar. Ulla Peterson som höll föreläsningen lät oss ta del av deras olika livscykler, väldigt artspecifikt vad gäller utvecklingstider, smittväg, hur den vandrar i kroppen och möjliga mellanvärdar.
Viktigt att ha i åtanke när vi avmaskar, då preparaten oftast bara tar vissa stadier i utvecklingen och att hundarna kan återinfekteras om äggen eller larvstadier finns kvar i omgivningen. Även vi kan vara mellanvärdar för en del arter även om vi inte får den fullt utvecklade masken. Det är det som är fallet med den fruktade rävens dvärgbandsmask.
Vi fick givetvis också ta del av hur vi kan skydda oss och att vi MÅSTE avmaska vid införsel till Sverige, pga av den tidigare nämnda Enchinococcus multilocularis (kunde inre låta bli, Rävens dvärgbandmask på vanlig svenska). Den orsakar blåsor i levern hos oss och enda boten kan bli levertransplantation om det vill sig riktigt illa, smittan kan överföras genom att vi äter bär ifrån infekterade områden. INGET vi vill ha in över Sveriges gränser.
Fransk Hjärtmask som bla har grodor som mellan värd togs upp. Hosta och besvär från luftvägarna kan bero på maskangrepp. Den ska inte förväxlas med den mer allvarliga tropisk Hjärtmask som sprids via myggor. Tack och lov är det för kallt i vårt land för att någon smittspridning ska ske av den sist nämnda.
Tack Bayer som bjöd oss på denna lärorika och intressanta föreläsning. En del av information finns på sidan www.avmaska.se
|
|
Föreläsning i Anatomi
15 september var det föreläsning med Marina Bengtsson . Föreläsningen var starten för uppfödarutbildningens delkurs i anatomi, men alla medlemmar var välkomna. Vi var ett litet men intresserat gäng som fick en lärorik genomgång av de olika anatomiska begreppen. Marina visade bilder och förklarade utifrån hundhunden Fido. Det var alltifrån skelett och tänder till hur anatomin påverkar rörelserna. Marinas egen hund Henke förevisades som praktiskt exempel, det fixade han med bravur trots att han bara är valp.
Vi pratade om rasstandard och hur hundens ursprungliga användningsområde påverkar utseendet. Vi tog också upp de de olika hemländernas sätt att skriva standarder på.
Nu är det bara att plugga in allt och fortsätta diskutera i grupperna för att sedan komma tillbaks till den mer praktiska Anatomi 2.
|
|
Upptakt för uppfödarutbildningen
1 september var det dags för upptakt och uppstart av en ny uppfödargrupp i Lidköping. Några nya fyllde på i gruppen i Skövde och en ny har tillkommit i Varagruppen.
Barbro från studiefrämjandet informerade om deras bakgrund som studieförbund och deras verksamhet idag. Hon berättade också hur de hjälper till och bistår med lokaler och material. Hon erbjöd även ledarskapsutbildning för de som som tog på sig ansvar som cirkelledare.
Vi berättade hur vi i Skaraborg har valt att lägga upp utbildningen med föreläsningar och eget arbete i studiecirklar utifrån SKK:s studiehandledning och böcker. Vi informerade också om SKK:s krav på minst 75 procentig närvaro för att bli godkänd på varje delkurs. Vi presenterade böckerna och delade ut studiehandledningar.
Nu är det upp till grupperna att arbeta vidare och delta i föreläsningarna. Hoppas nya som gamla kursare ska få en lärorik höst med nya insikter.
|
|
Nybakade uppfödare
25 augusti var det dags för Diplomutdelning för de som avslutat sina uppfödargrupper. Det var gruppen i Lidköping och gruppen i Skara som klarat av alla sex delkurserna under tre terminer. Totalt är det 23 deltagare, de flesta är helt klara men några har någon delkurs kvar. Givetvis kan de hoppa in och slutföra dessa ihop med någon annan kurs under de närmaste 3 terminerna, då kurserna går igen. Vi var ett litet men glatt gäng som träffades i studiefrämjandets lokaler i Lidköping för att fira med smörgåstårta. Vi passade också på att diskutera vad som varit bra och vad vi kan förbättra till nästa omgång. Ni som inte var där får diplom per post, de närmaste dagarna. Grattis även ni som inte hade möjlighet att komma och Tack för alla synpunkter!
|
|
Fotokurs
"Fota din Hund" i samarbete med Studiefrämjandet och Lidköpings fotoklubb.
Vi var ett gäng glada amatörer som mötte upp med kameror av skiftande slag, alltifrån kompakt- till avancerade systemkameror. Andreas Johansson och Jan-Åke Roos visade och instruerade utifrån vår egen utrustning. Det går att ställa in en hel del även på en kompaktkamera bara man vet hur man ska göra och vad man vill uppnå. Efter fika var det dags att testa. De hade byggt upp en fotostudie inne i vår lokal där vi fick använda belysning och externa blixtar för att få till bra bilder. När sedan solen bröt igenom var det dax att testa actionbilder utomhus. Mycket spring för både “mattar” och hundar, det är svårt att få till det, i full fart. En del hundar körde eget race som vi också förevigade med våra nyvunna kunskaper.
Många roliga och bra bilder blev det! Titta in i galleriet där hittar ni deltagarnas bilder.
Här kommer också en länk till kursledaren fotografen Andreas Johanssons bilder från kursen http://hundar.swepic.net/#7.0 De är copyrightskyddade men kan köpas - mer info på hans hemsida www.swepic.net
|
|
Hur går det till på utställning?
20 maj hade Johnny Nilsson och Björn Einsarve ett föredrag med rubriken "Hur går det till på utställning?" Det var dessutom ringträning som vanligt.
|
|
Kennelkonsulenterna på besök
Tisdagen 20 april var kennelkonsulenterna Åsa Johansson och Ewa Östman hos oss och informerade om sitt arbete samt svarade på frågor. Många undrade hur det går till när de gör besök, och vad de tittar på. Frågor om vilka olika regler som gäller togs upp, och givetvis ventilerades också frågan om burförvaring livligt. Både Åsa och Eva poängterade sin rådgivande roll och vi var välkomna att ställa frågor även efter föreläsningen.
|
|
Att ställa ut utomlands
8 april kom Stefan Råghammar och pratade om hur det går till att ställa ut utomlands. Det blev ett trevligt samtal där han delade med sig av sina egna erfarenheter och vi övriga deltagare fick ställa frågor och komma med inlägg. Mycket att tänka på innan man ger sig iväg. Viktigt att man tar reda på aktuella fakta, regler kan ändras snabbt. Stefan poängterade att det viktigaste är att man har rätt regler så man får ta med sin hund hem igen.
|
|
Genetik 2
Genetikföreläsning i Håkantorp 11 april. Hundavel och DNA-forskning - Var står forskningen idag och hur kan vi använda den i vårt avelsarbete för friska, sunda hundar var titeln på vår andra genetikföreläsning under våren. Nikki som är otroligt engagerad och kunnig lyckades förmedla detta komplicerade ämne på ett lättfattligt sätt. Hon lät oss ta del av det som händer nu, april 2010. Det senaste om hundens ursprung var så nytt, att hon uppdaterat materialet på tåget ner.
Hon berättade också om hur forskningen på hund eventuellt kan användas inom humanforskningen tex den SLE-liknande sjukdomen kallad tollarsjukan. Hon visade också diagram som klart visade genetiska skillnader som kunde relateras till våra olika rasgruppers beteenderepertoarer.
Genom exempel fick vi se hur forskningen bedrivs och nya teser testas. Vi var många som bara vill veta mer och som uppmärksamt kommer följa den fortsatta forskningen. I takt med att metoderna blir billigare kommer forskningstakten bara öka, så vi har mycket att se fram emot.
Ni som inte var där "den fattas er". Vi som var där, går gärna på ytterligare en föreläsning med Nikki. Nicolette Salmon Hillbertz, idag föreläsare, tidigare forskare på SLU , Husdjursavel och genetik. Hon har bl a doktorerat på "Ursprunget till ridgen hos Rhodesian Ridgeback och avikelser som associeras med det (The origin of the Ridge and Associated Anomalies in Rhodesian Ridgebacks).
|
|
Juridik
Söndagen 28 mars var det dags för en heldag i Juridikens tecken. Föreläsare var Marina Bengtsson, som nu också sitter i vår styrelse.
Utgångspunkten för föreläsningen var SKK:s grundregler som ju uppfödare skrivit på att de ska följa.Mycket diskussioner om vad de egentligen innebär och hur vi genom att följa dem kan undvika att behöva använda den övriga juridiken. SKK ställer i vissa fall upp hårdare regler för oss hundägare och uppfödare.
Ett muntligt avtal ska gälla men det blir svårt att bevisa något vid en eventuell tvist. Genom att vi alltid upprättar skriftliga avtal enligt SKK:s regler slipper vi ifrån det problemet. Under dagen gick vi igenom samtliga avtal som vi använder och vad vi ska tänka på när vi fyller i dem. Vad innebär de olika kryssen vi markerar?
Regler för hundhållning och den ”nya” djurskyddslagen var även det uppe till diskussion. Ålder för parning, tex lägsta ålder är alltid 18 månader, men enligt SKK:s regler ”att inte i avel använda hanhund/tik förrän vid den ålder då hunden uppvisar en vuxen individs fysiska mognad och beteende”, denna regel kan för flera raser tolkas som mer än 18 månader.
Under dagen hann vi också ta upp vad vi får säga om och till varandra. SKK:s regler är tydliga ”att inte uttala sig nedsättande om enskild medlem”. I dagens samhälle med sms, bloggar m.m kan ju dessutom ett förfluget ord snabbt spridas vidare. Om alla behandlade andra som de själv vill bli behandlade, skulle den här diskussionen inte ens behöva föras. En dag som rätade ut många frågetecken och visade hur vi kan undvika att hamna i situationer med missförstånd.Visst är det roligt med valpar, men mycket att tänka på, inte minst i kontakten med valpköpare.
|
|
Genetik 1
Lördagen 16 januari var det Genetikföreläsning på Skövde BHK med föreläsaren Yohanna Eriksson från Göteborg. Yohanna är har läst biologi med inriktning mot molekylärbiologi och zoologisk fysiologi. Hon har även läst kurserna Hundens beteendebiologi 1, 2 och hållit i genetikdelen av uppfödarutbildningen tidigare.
Förmiddagen ägnades åt grundläggande genetik. Yohanna pratade om celler, DNA och självklart gener och olika nedärvningsmodeller. Exemplen med höger eller vänster tumme överst glömmer vi inte.
Efter lunch blev det lite mer konkreta exempel såsom nedärvning av pälsfärg och vilka gener som styr detta. Det var ett väldigt uppskattat ämne som alla kunde relatera till, och som dessutom var en bra modell för polygen nedärvning.
Yohanna nämnde också lite om inavel, matadoravel och linjeavel; vad det innebär genetiskt och hur det kan påverka raserna. Det var en bra introduktion för uppstarten av genetikdelen på uppfödarutbildningen. Vi 16 som var där fick en trevlig dag med god mat och svar på våra många frågor.
Tack till Yohanna för en bra föreläsning och till Denise Magnusson som ordnade allt och gjorde det möjligt.
|
|
Handlerkurs
Handlerkurs med Gerard O'Shea var det den 20-21 februari. Vi som trotsade vädret och kom dit fick mycket matnyttigt i konsten att visa hund. Teori varvades med praktik. Gerard visade och sedan fick vi träna. Attityd var ett uttryck som var återkommande under helgen. Det viktiga var att få hunden att samarbeta och visa sig från sin bästa sida. Det roliga på utställning ska vara inne i ringen. BUSA!!
För att kunna samarbeta måste ju hunden veta vad det är vi förväntar oss av den. Ryck i kopplet kan ju som sagt betyda så mkt stanna, börja gå, öka farten, minska farten osv. Vi fick istället lära oss att använda olika signaler beroende på vad vi är ute efter, och att inte tjata trälar i öronen på hundarna. Ett kommando räcker om hundarna vet vad det betyder. Vi fick även träna på att få hunden att "visa sig" precis de sekunderna som domaren tittar. På köpet fick vi även i kurs i hur man kan utnyttja det egna kroppsspråket och en uppvisning i konsten att läsa hund. En kurs som gav mersmak. Jag hoppas vi får möjlighet att återkomma med ytterligare kurser. Speciellt då flera anmälda inte hade en möjlighet att vara med pga snökaoset.
Mer bilder i galleriet!
|
|
Ledarutbildning
27 februari var alla som hjälper till som cirkelledare på uppfödar-utbildningarna inbjudna att gå en ledarutbildning steg 1, hos Studiefrämjandet i Lidköping.Vi fick en inblick i folkbildning, cirkelledarrollen, studiefrämjandet, Lärandet, och inte minst gruppdynamik. Vi hade alla fått hem förberedande uppgifter som vi fått göra som en hemläxa inför kursen. Mycket diskussioner om hur en bra grupp arbetar och om studiecirkeln som arbetsform. Lärorikt att träffa andra föreningar och se hur man kan använda studiecirkeln som arbetsform till olika ämnen. Tack till Studiefrämjandet som bjöd våra cirkelledare på denna utbildning.
|
|
|
2009
|
Foderföreläsning
Tisdagen den 3 november hade vi bjudit in Jens Högsander, Lillegården, för en föreläsning i foder- & näringslära. Jens har talat för våra medlemmar i flera år nu kring detta ämnet och är alltid lika uppskattad. Föreläsningen är en del i vår uppfödarutbildning men öppen för alla medlemmar.
Det var en genomgång av de olika näringsämnena, deras olika funktion och vilka vi skall hålla koll på när vi väljer mat till våra hundar. Hunden har ett helt annat näringsbehov än vi människor vilket är lätt att glömma ibland. Vi fick även en inblick i hur tillsatser av ett mineral påverkar en hel kedja, att öka ett, kan medföra en faktiskt minskning av ett annat trots att intaget inte ändrats.
De helfoder vi använder, är just det helfoder och ska inte behöva kompletteras med olika tillsatser. Väljer vi bara ett bra hundfoder så kan vi lita på att hunden får det den behöver och kräver! För er som vill läsa mer kan man förkovra sig i Hundmatsboken som ingår i uppfödarutbildningen. Jens visade också på ett talande sätt att det inte bara är råvarorna, utan lika mycket tillverkningsprocessen som styr kvalitén på fodret.
Om utfodringen i allmänhet, men av växande hundar i synnerhet, finns det många myter. Jens visade att det är den totala energiintaget och inte intaget av protein som styr tillväxten.
Precis som Lars Audell poängterade han också hur viktigt det är att inte låta våra hundar bli för tjocka vare sig under uppväxten eller senare. Det är bevisat i kliniska studier att smala hundar är friskare och lever längre. Jens presenterade resultat av studier och undersökningar som visar att allt för många hundar är överviktiga redan i tidig ålder, och alltför få hundägare är uppmärksamma på effekterna. Tack Jens för en lärorik föreläsning med livliga diskussioner och högt till tak.
|
|
Beteendeföreläsning
Måndagen den 5 oktober hade vi beteendeföreläsning med Malin Helltén i vårt klubbhus. Föreläsningen var en del i uppfödarutbildningen som denna termin läser beteende och valputveckling, men alla medlemmar var välkomna.
Malin är beteendeanalytiker, utbildad på Hundcampus och arbetar till vardags med bl.a. problemhundsträning. Hon visade hur vi som uppfödare via aveln har ett stort ansvar men även hur vi kan förebygga och komma till rätta med redan uppkomna problem. Malin visade också hur viktigt det är att vi kan läsa och förstå varför och på vad våra hundar reagerar. Vi använder oftast synen som första intryck men det gör ju oftast inte hunden. Mycket tänkvärt för oss som var där.
Tack Malin alltid lika engagerande!
|
|
Leder, HD och mycket mer
Ett 80-tal medlemmar slöt upp när vi torsdagen den 8 oktober hade uppfödarträff i samarbete med Agria. Alla länets uppfödare var inbjudna och kvällens föreläsare var Lars Audell, veterinär med inriktning på röntgen-diagnostik och hältutredningar. Lars har avläst mer än en miljon leder, framförallt höftleder, åt olika raser och kennelklubbar i Europa. Han föreläste och visade hur lederna utvecklas från valp till vuxen. Han visade också på de olika problem som kan uppstå och vad vi kan göra för att undvika dem.
Lars ritade och förklarade såväl om höftleder som armbågar, skulderleder och problem med framben. Lars svarade också på många av publikens frågor, inte minst om HD-avläsning. Tack Lars för en intressant föreläsning, men vi hade nog alla kunnat suttit kvar och lyssnat minst lika mycket till.
|