Agria Freestyle Cup tar en paus. De senaste åren har antalet tävlande i finalen minskat drastiskt och tyvärr gör det att vi måste pausa cupen på obestämd tid.
Den här tävlingscupen drivs av Sveriges Hundungdom i samarbete med Agria Djurförsäkringar. Under året kan hundungdomar kvalificera sig till finalen på alla officiella freestyletävlingar i Sverige. Cupen avslutas med en maffig final i samband med ett större hundevenemang. Cupens syfte är att sporra ungdomar att börja och sedan fortsätta tävla i sporten. Både nybörjare och erfarna tävlande är välkomna. Agria Freestyle Cup är en inofficiell tävling men följer de bestämmelser som gäller för freestyletävlingar.
Regler för Agria Freestyle Cup
Agria Freestyle Cup (AFC) är en tävlingscup som sker i samarbete mellan Sveriges Hundungdom och Agria Djurförsäkringar och startade 2003. Freestyle är en hundsport som kan beskrivas som ett dans- och lydnadsprogram som förare och hund genomför tillsammans med musik. Det är föraren som koreograferar programmet och bestämmer vilken musik som ska ligga till grund för det. Det som premieras i freestyle är glädjen och samarbetet mellan förare och hund. Cupens syfte är att sporra ungdomar att börja och sedan fortsätta tävla i freestyle. Cupen välkomnar både nybörjare och mycket erfarna ekipage då den arrangeras i alla klasser.
Detta gäller för att kvalificera sig
- Tävlingarna ska följa de aktuella regler som finns för officiella freestyletävlingar i Sverige
- Tävlande ska vara mellan 6 och 25 år och ha giltigt medlemskap i Sveriges Hundungdom
- Hunden som tävlar ska uppfylla de regler som gäller för freestyletävlingar
- Varje ekipage anmäler sig och tävlar i den klass som hunden är kvalificerad för; freestyleklass I, II eller III
- För att bli kvalificerad till finalen i Agria Freestyle Cup krävs minst 75 procent i samtliga tre bedömningskategorier. Alltså minst 7,5 poäng i snitt av domarna i var och en av de tre kategorierna (totalt minst 22,5 poäng)
- Varje ekipage kan bara kvalificera sig en gång under året. Däremot kan en förare kvalificera sig med flera hundar
- Kvalplatsen är personlig för ekipaget (förare + hund) och kan inte överlåtas Förare och hund behöver överensstämma med uppgifterna i tävlingssystemet (Hundaktiv)
- Den tävlande ansvarar själv för att anmäla sig till finalen via Hundaktiv
- Kvalperioden pågår mellan den 1 januari och 15 oktober
- Alla officiella freestyletävlingar som arrangeras av Sveriges Hundungdoms lokalklubbar och distrikt samt samtliga klubbar inom SKK-organisationen är godkända att kvalificera sig på
- Freestyletävlingarna på Ungdoms-SM är godkända att kvalificera sig på
Agria Freestyle Cup Final
- Sveriges Hundungdom ansvarar för att arrangera finalen på lämplig plats och tidpunkt för de tävlande som har kvalificerat sig
- Sveriges Hundungdoms kansli ansvarar för att kontakta de som uppnått kvalificering och anmält sig via Hundaktiv till finalen genom en personlig inbjudan
- Finalen arrangeras i klass I, II och III
- Om ett ekipage kvalificerat sig till en högre klass och även tävlat i denna, så ska den tävlande tävla i den högre klassen på finalen
- Om den kvalade av någon anledning inte kan eller vill delta i finalen ska detta meddelas till kansliet
- Finalen genomförs enligt gällande tävlingsregler
- Den kvalade ansvarar för att följa de allmänna tävlingsbestämmelser
Vinnarna i AFC
De tre främsta i varje klass i finaltävlingen, som får högst poäng i snitt, blir Agria Freestyle Cup Vinnare. Förutom äran, delas det även ut resebidrag till de högst placerade.
"Resebidraget"
Resebidraget ska användas till något som har med freestyle att göra. Det kan vara en tävling (som tävlande eller åskådare), en kurs eller utbildning, studiebesök mm. För att få vinstpengarna utbetalade gäller detta:
- Resebidraget gäller för kostnader vid ett tillfälle eller för en kurs- eller utbildningsomgång. Vinstpengarna kan täcka t ex resor, boende, kursavgift med mera. Det går alltid bra att kontakta kansliet vid frågor om resebidraget.
- Vinnaren ska skriva och skicka in en reseberättelse plus foton till info@shu.se. Den publiceras på hemsidan men även i tidningarna Brukshunden eller Hundsport.
- Pengarna betalas ut i efterskott mot inskickande av kvitton och reseräkning. Vi vill helst att du använder Sveriges Hundungdoms reseräkning.
OBS! Kvitton och reseräkning måste skickas in före den 1 november.