Är du nyfiken och vill lära dig mer om BPH? I de här utvärderingarna får du bland annat svar på hur många hundar som beskrivits och om BPH verkligen lyckas fånga hundarnas personlighet. Dessutom kan du läsa om vad uppfödare och hundägare tycker om BPH.
Beteende- och personbeskrivning hund, BPH, är Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning för alla hundar och lanserades i maj 2012. SKKs kommitté för hundars mentalitet har i uppdrag att se till att BPH kvalitetssäkras och utvärderas kontinuerligt.
Vad tycker användarna om BPH?
Björn Forkman, professor i etologi och Amanda Spraggon vid Köpenhamns universitet genomförde under 2020 en studie med syfte att undersöka hur uppfödare och hundägare uppfattar BPH, samt vilken nytta de har av det. Enkäter skickades ut till uppfödare av 13 olika hundraser samt hundägare som under inom de senaste fem åren har genomfört BPH med sin hund. Resultaten kan du läsa om via länken nedan.
De första fyra åren
På uppdrag av Svenska Kennelklubben genomförde Kenth Svartberg, doktor i etologi inom området hundars personlighet, en utvärdering av de första fyra åren, alltså 2012–2015.
I slutet av 2015 hade över 7 000 hundar – fördelade på 233 olika hundraser – beskrivits. För endast 200 hundar har BPH avbrutits, mestadels på förarens initiativ. Något fler tikar än hanar har gått BPH och genomsnittsåldern är två och ett halvt år. Nio av tio hundar har även genomfört tilläggsmomentet skott.
Utvärderingen visar att det finns en tydlig koppling mellan det beteende hunden visar på BPH-banan och hur hunden reagerar i olika vardagssituationer, särskilt när det gäller beteenden riktade mot främmande personer. Till exempel hur intresserad hunden är av att hälsa och umgås, hur osäker hunden brukar bli vid möten med främlingar och hur mycket hotfullhet den brukar visa.
Genetisk analys av BPH
Antalet BPH-beskrivna hundar inom vissa raser har blivit så pass många att det gått att göra en genetisk analys. I studien, som genomförts av Erling Strandberg på Sveriges lantbruksuniversitet, har man skattat arvbarheter och egenskapsvärden hos de fem hundraser med störst antal BPH-beskrivningar (rhodesian ridgeback, labrador retriever, tollare, staffordshire bullterrier och american staffordshire terrier). Man har även studerat skillnaden mellan olika BPH-arrangörer och undersökt möjligheten för ett mentalindex baserat på BPH.