Det nationella dopingreglementet för hund syftar till att motverka doping av hund. Detta regelverk kompletteras av en ATC-förteckning, som är ett internationellt kemiskt klassifikationssystem för olika substanser.
Nationellt dopingreglemente
Du som deltar vid utställning, prov, tävling eller beskrivning inom Svenska Kennelklubben, Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund och Svenska Draghundsportförbundet är skyldig att känna till det nationella dopingreglementet för hund.
Det uppdaterade reglementet gäller från 2014-01-01, och för all hundsport i Sverige. Det är viktigt att du läser och ta del av dem. Du hittar länken till dokumentet längst ner på sidan.
Det bör uppmärksammas att Nationellt dopingreglemente för hund på ett flertal punkter skiljer sig från dopingreglementen på humansidan. Orsaken till detta är främst att en människa själv kan anses svara för sin behandling och medicinering, vilket av uppenbara skäl inte gäller för djur. Nationellt dopingreglemente för hund har därför djurskyddsaspekten som den bärande principen.
Dispens för vissa behandlingar och operativa ingrepp
I vissa fall vid livslång behandling samt efter operativa ingrepp kan ansökan om dispens ske för deltagande vid utställning, prov, tävling och beskrivning. Till denna ansökan ska blanketten Dispensansökan. utställning, prov, tävling och beskrivning användas.
ATC-förteckning med karenstider
Obs! Denna förteckning är SKK-organisationens eget regelverk och en del av Nationellt dopingreglemente för hund.
Svenska läkemedelssubstanser i ATC-ordning med karenstider, samt substanser och grupper av ämnen utanför läkemedelsregistret
(ATC = Anatomical Therapeutic Chemical classification system) . Den uppdaterade förteckningen gäller från 2020-07-01.
I denna förteckning redovisas endast substanser och deras karenstider. De koder som anges refererar till ATC-registret i FASS samt FASS VET.
Det faktum att en substans eller ett medel finns upptaget på denna förteckning, med eller utan karenstid, innebär inte att någon bedömning gjorts avseende dess lämplighet för användning på hund.
I listan förekommer även i Sverige avregistrerade preparat.
Om det råder tveksamhet angående preparats ingående substans kan information om detta erhållas från veterinär eller apotek. Obs! SKK kan ej ge denna information.
Injektioner:
Injektioner har generellt åsatts en karenstid om 7 dygn förutsatt att ingående substans inte har längre karenstid. Undantag: Vaccinationer (t ex mot valpsjuka, parvovirus, kennelhosta) får ges utan karenstid. Ledinjektioner har generellt åsatts en karenstid om 14 dygn förutsatt att ingående substans inte har längre karenstid.
Läs mer
Produkter som inte kan ingå i ATC-förteckningen
Hur beräknas karenstid?
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att höra av dig via e-post: doping@skk.se
Veterinärer som önskar information kan kontakta Brith Andersson, e-post: brith.andersson@skk.se
Läs mer