Här svarar vi på de vanligaste frågorna om id-märkning och om Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se.
Hittar du inte "din" fråga bland frågorna nedan, hör av dig till oss! Du når oss på telefonnummer 08-795 30 50 och via e-post djurid@skk.se.
Vad gör jag om min hund har fel chipnummer/tatuering i stamtavlan?
Ibland kan fel nummer fyllas i av misstag till exempel hos veterinären då valparna blir id-märkta. Obs! Byt inte stamtavla med någon annan valpköpare. Kontakta i stället Svenska Kennelklubbens ägarregister för råd. E-post: djurid@skk.se, telefon: 08-795 30 50.
Varför har flera hundar i registret samma id-nummer?
Om det är en rashund så bestäms tatueringsnumret utifrån hundens registreringsnummer i stamtavlan (registreringsbeviset). Efter numret står en bokstav som motsvarar året hunden är registrerad. Årsbokstaven återkommer dock vart tionde år och därför kan hundar med samma tatueringsnummer förekomma med tio års intervall. Oftast är det olika hundraser och åldersskillnaden mellan hundarna är tio år.
Tyvärr har det hänt att man av misstag märkt två hundar med samma id-nummer. Om det har skett rekommenderar vi att man kompletterar tatueringen med chipmärkning så att man enkelt kan skilja hundarna åt. Läs mer om tatuering/tångmärkning under rubriken "Id-märkning av hund" i menyn till vänster.
Kan jag ägarregistrera en hund i DjurID.se utan att vara medlem i SKK?
Javisst kan du det! Alla är välkomna att registrera sina id-märkta hundar, du behöver inte vara medlem i SKK.
Vad betyder oregistrerad/blandras/inte stambokförd?
Det betyder att hunden inte har en stamtavla (registreringsbevis) utfärdad av Svenska Kennelklubben. Vanligtvis är det fråga om en blandrashund, men det kan även vara en hund med renrasiga föräldrar men där uppfödaren av någon orsak inte registrerat valpkullen hos SKK. En oregistrerad hund kallas ibland också "icke stambokförd hund".
Vad kostar det att ägarregistrera en hund?
Om du har en hund med stamtavla (registreringsbevis) utfärdad av Svenska Kennelklubben är denna avgift redan betald av uppfödaren i samband med valpregistreringen, så då kostar det dig ingenting. För hundar utan stamtavla så utgår det en engångsavgift till registrerad ägare.
Du kan läsa mer om aktuella avgifter här: SKKs avgifter
Hur ägarregistrerar jag min hund i DjurID.se?
Om du har en hund med stamtavla utfärdad av SKK kan du logga in med mobilt BankID på Mitt SKK för att snabbt och enkelt ägaregistrera din hund.
Även inte stambokförda hundar och blandraser är välkomna till DjurID.se. För att skicka in ägaranmälan använder du blanketten "Ägarregistrering Hund, inte SKK registrerad".
Varför behöver ni mitt personnummer, vad används det till?
Personnummer registreras för att vi ska kunna föra ett så bra register som möjligt. Med hjälp av personnumret kan vi undvika personförväxlingar och få tillgång till automatisk adressuppdatering via folkbokföringen. Vi lämnar aldrig personnummer vidare eller publicerar det i något sammanhang.
Varför syns inte mitt namn och min adress på internet?
Alla hundägare som har lämnat sina kontaktuppgifter – och godkänt att uppgifterna får visas på internet – syns på våra webbplatser. Du ger ditt godkännande genom att underteckna blanketten eller kryssa i en ruta om du skickar in ägaranmälan digitalt. Kan det vara så att du glömde skriva under? Blanketten, Visa kontaktuppgifter på SKKs webbplatser- Hund, finns att skriva ut se nedan länk.
Varför finns inte min hund med i registret?
Om du inte hittar din hunds id-nummer i registret är den inte registrerad i DjurID.se – SKKs ägarregister. För att göra detta behöver du göra en ägaranmälan, läs mer på "Att ägarregistrera hund".
Vad är det för skillnad på DjurID.se och Jordbruksverkets register?
Det är lag på att alla hundar ska registreras i Jordbruksverkets register. Det är däremot frivilligt att lämna sina kontaktuppgifter till Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se. SKK har registrerat ägaruppgifter och id-nummer under många år. DjurID.se används för att hitta ägarna till bortsprungna hundar men också till mycket annat, till exempel vid resor, avel, tävling, för forskning för bättre hundhälsa etc. Du kan läsa mer om DjurID.se under rubriken "Om SKKs ägarregister" i menyn till vänster.
Jordbruksverkets register startade 2001 med syftet att komma åt problematiken med farliga hundar. Det finns ingen koppling mellan Jordbruksverkets register och DjurID.se.
Var beställer man blanketter?
Du kan skriva ut de flesta av blanketterna från vår webbplats. Du kan också ringa eller e-posta SKKs ägarregister och beställa blanketter för exempelvis ägaranmälan eller ägarbyte. E-post: djurid@skk.se eller tel 08-795 30 50. Blanketter för ägarbyte samt ändringar av personuppgifter finns även här (se nedan) att skriva ut.
Läs mer