Din hund mår bra av att skötas på rätt sätt i vardagen, och blir hunden sjuk eller skadas bör du vända dig till en veterinär för att få bästa möjliga hjälp. En del hundraser drabbas oftare än andra av vissa sjukdomar och ärftliga defekter, och omfattas därför av så kallade hälsoprogram.
Svenska Kennelklubben arbetar för att begränsa förekomsten av olika vanliga sjukdomar och defekter hos våra hundar och för att förbättra hälsoläget inom vissa särskilt utsatta hundraser. Du kan läsa mer här på vår webbplats om SKKs arbete med hundars hälsa, se länken nedan.
Ska jag låta undersöka min hund?
Om din hund är av en hundras som ingår i ett hälsoprogram finns det goda skäl för dig att undersöka din hund. Vissa raser drabbas oftare än andra av till exempel höftledsdysplasi. Då kan det vara bra att veta om den egna hunden har normalt utvecklade höfter eller om det finns en defekt som kan reducera hundens arbetsförmåga och livskvalitet. Kanske finns det möjlighet att vidta förebyggande åtgärder ifråga om till exempel kost och motion. Även när det gäller ögonsjukdomar är det en fördel att känna till sin hunds status. Nedsatt syn kan vara en förklaring till beteendeförändringar hos hunden.
Läs mer om vilka hälsoprogram som finns för din hundras under huvudmenyn Hundraser, eller via länken nedan.
Ett test eller flera?
Det finns hälsoprogram avseende både fysisk och mental hälsa, och det finns tester som görs en gång och tester som kan/bör göras vid flera tillfällen under hundens liv. Höftledsröntgen, armbågsledröntgen och DNA-tester är exempel på undersökningar som bara görs en enda gång. Hjärt- och ögonundersökningsresultat har begränsad giltighet. Dessa kan vara bra att göra också på äldre hundar eftersom vissa sjukdomar/defekter ger sig till känna först när hunden nått en högre ålder.
För hunden – men också för rasen i stort
Det är självklart särskilt viktigt att de hundar som används i avel undersöks, så att de friskaste individerna används. Men ur rasperspektiv är det ofta bra om fler hundar än de som används i aveln undersöks. Resultaten för nära släktingar eller tidigare avkomma till avelsdjuren bidrar till en mer komplett bild av statusen hos de tikar/hanar som blir föräldrar till nästa generation. Alla undersökningar som utförs på hundar av raser som ingår i olika program registreras hos Svenska Kennelklubben. Resultatet finns redovisat i Hunddata och Avelsdata, webbtjänster som är tillgängliga för alla.
Vart ska jag vända mig?
Det kanske är lämpligt att låta röntga lederna hos din hund, göra en ögonlysning eller undersöka hjärtat. Vänd dig till din rasklubb för mer information om vilka tester som kan vara aktuella för just din hund. Sök din hundras under huvudmenyn Hundraser.
Länk
- Hundrasguiden – läs mer om hälsoläget hos just din hundras
- Hälsa – om hundars hälsa och om SKKs arbete med hälsoprogram m.m.
- Hunddata – stamtavlor, resultat från tävlingar, veterinärundersökningar m.m.