Svenska Kennelklubbens utställningskommitté har beslutat att en utbildad arrangör ska finnas vid klubbens ansökan om officiell utställning. Denna person ska vara en garant för att arrangemanget håller tillräckligt hög kvalitet.
De klubbar som omfattas av beslutet är samtliga länsklubbar och specialklubbar med därtill hörande rasklubbar, distrikt- och lokalklubbar som är behöriga att arrangera officiell utställning. Detta gäller även de till SKK hörande avtalsanslutna klubbar som är i steg II och steg III.
Utbildningen
Tanken är att arrangörer som ej hunnit utbilda en utställningsarrangör i sin klubb, tar kontakt med en handledare från bifogade handledarlista för upprättande av en plan över datum och plats för utbildning. För er information kommer de klubbar som inte har någon utbildad utställningsarrangör, att behöva ta hjälp av en färdigutbildad utställningsarrangör (mentor), som vid ansökan står som garant för kvalitetssäkringen av utställningen. Detta sker tills utbildning av utställningsarrangörer i den egna klubben är fullbordad.
Behörig att hålla i utbildning
Behörig att hålla utbildning är de personer som under 2006 deltagit i SKKs Utbildning av handledare för utbildning av utställningsarrangörer och erhållit legitimation som handledare.Utbildningarna kan även hållas av två handledare för komplettering av varandras kunskaper. Vid varje utbildningstillfälle är ett lämpligt antal deltagande arrangörer ca fem.
Handledarlista
Handledarna har också uppmanats att annonsera/marknadsföra utbildningarna i klubbtidningar och/eller länsklubbsspalter, klubbarnas webbplatser, årsmöten och andra klubbträffar.
Utbildningsmaterial
UtstK har tagit fram en Studiehandledning för utbildning av utställningsarrangörer med utgångspunkt från avsnitt ur ”Handbok för utställningsansvariga” med kommentarer och hänvisningar till olika bilagor. Tanken är att denna studiehandledning ska kunna användas som ett stöd vid utbildningarna. Vidare tas praktiska exempel och fördjupning av valfria delar upp, utifrån deltagarnas förkunskaper och önskemål. Särskilt tas de delar som inte finns beskrivet heltäckande i ”Handbok för utställningsansvariga” upp. Även egna erfarenheter i samspråk med övriga deltagares har ett stort värde!
Tidsåtgång
Tidsåtgång för en utbildning är motsvarande ett veckoslut alternativt 4–6 kvällspass om ca 4 lektionstimmar per träff. Utbildningsplanen ska följas för att garantera en likvärdig kvalitet av utbildningarna. Fördjupning av de olika avsnitten anpassas till deltagarnas förkunskaper.
Målgrupp
Det är viktigt att de personer som ska delta i utbildningen har åtminstone ringsekreterarutbildning alternativt en mångårig erfarenhet som utställningsarrangör. De utbildade utställningsarrangörerna har i förlängningen ett stort ansvar att övervaka att utställningsarrangemangen har hög kvalitet och de ska även kunna vägleda övriga utställningsfunktionärer.
Seminarium för utställningsansvariga
För er kännedom vill UtstK informera att Seminarium för utställningsansvariga ej är jämförbar med denna utbildning av utställningsarrangörer.
Redovisning av utbildade utställningsarrangörer
Efter varje avslutat utbildningstillfälle ska handledare, på särskild blankett, redovisa de certifierade utställningsarrangörerna till SKK. När redovisningen inkommit till ansvarig person (Ann-Sofi Flygare, SKK, 163 85 Spånga) så kommer de som genomgått utbildning av utställningsarrangörer erhålla ett utbildningsdiplom samt registreras i SKKs funktionärsregister som certifierade utställningsarrangörer. Giltighetstid och krav på eventuell ”brush up” av utbildningen är till dags dato ej fastställd. En utvärdering kommer att göras av de inom 3-årsperioden 2007 - 2009 genomförda utbildningarna.
Ersättning
Ersättning till handledare för genomförd utbildning är ett avtal respektive klubb sluter med respektive handledare. Den rekommendation som UtstK ger är att handledaren erhåller reseersättning enligt gällande normer (per jan 2010, 18,50:- /mil) samt logi i det fall det behövs. När det gäller övriga kostnader i samband med utbildningen samt arvode är det något ni kommer överens om med respektive handledare.
Läs mer