För dig som tycker att det är svårt att förstå protestparagrafen i Utställnings- och championatregler. Här kan du läsa om protester i en mer lättfattligt text.
Domslut kan ändras i följande fall
Det finns två situationer när en protest ges möjlighet att gå vidare för prövning. Det ena är när man anser att ett fel av vad som kallas vara av teknisk art (se Exempel 1) har begåtts och den andra situationen är när en hund, enligt gällande regler, inte haft rätt att delta (se Exempel 2).
- Ett fel av teknisk art kan bäst beskrivas vara om en domare har delat ut ett Disqualified och hänvisat sitt beslut till ett fel som inte är angivet som ett Disqualified i standarden. I ett sådant fall kan utställaren lägga in en protest mot domarens beslut.
- Inte rätt att delta enligt gällande regler är när; a) hund inte har rätt ålder för den klass den har anmälts till, eller b) att den tävlar i jakt/bruksklass utan att ha korrekta meriter, eller c) att det framkommer att en utländsk hund tävlar i jakt/bruksklassen med ett icke giltigt Working class certificate (WCC). I ett sådant fall kan den som berörs lägga in en protest mot domarens beslut.
En domarens "fria skön"
Däremot kan man inte protestera mot det som beskrivs med att domaren bedömer efter sitt "fria skön". Det kan vara att domare, som alltid dömer hunden för dagen, anser att hunden inte har de kvaliteter, till en grad som denne bedömer ska finnas mer eller mindre av. Det står med andra ord domaren fritt att fatta sådana beslut efter vad denne ser just där och då.
Frågan om ändring av domslut kan prövas
Det finns tre kategoriserade situationer där domares beslut kan tas till prövning (diskussion);
- Efter protest från utställare vars rätt berörs av det klandrade resultatet.
Exempel: Vid en konkurrensplacering vet deltagare på andraplatsen att vinnaren har tävlat i fel klass, eller att hunden ifråga inte har ställts ut enligt gällande regler (kanske har det inte gått tillräckligt antal dagar efter en valpning), då infaller situationen att nummer 2 får sin rätt berörd av det fastställda (klandrade) resultatet. Och kan när bedömningen är klar, lägga in en protest mot det som skett. - Efter anmälan från bestyrelsen eller från den domare som fattat beslutet.
Exempel: Här kan bestyrelsen eller SKK efter utställningen föra en diskussion med domaren efter ett beslut, som kan få till följd att domaren ser att sakfrågan har blivit fel bedömd. - Att SKK av någon annan anledning tar upp frågan om ändring av ett domslut.
Exempel: Om SKK får information om att det har begåtts felaktigheter. Informationen kan vara av sådan art att det berättigar SKK att pröva frågan för att få till en ändring av det som skett.
Skillnaden mellan en protest och en skrivelse
En protest är en protest mot att en hund har blivit fel bedömd eller fått ett resultat baserat på fel meriter och ska lämnas in skriftligt, tillsammans med protestavgift, till bestyrelsen på utställningsdagen, för att med säkerhet tas upp till behandling.
En skrivelse – som inte är en protest mot domarens bedömning – bör även den lämnas in på plats till bestyrelsen, då handläggning och utredning i de flesta fall bäst sker där händelsen inträffar. Den kan i sitt innehåll beskriva en händelse eller ett beteende som inträffat på en utställning inom SKK-organisationen. Det kan vara att man vill belysa hur man blivit bemött, eller hur ett arrangemang har icke-fungerat för allmänhet och/eller deltagare (arrogans, otrevliga uttryck, osympatiskt uppträdande från domare eller annan funktionär). Kommer en sådan skrivelse i efterhand till SKKs kommittéer kan även den givetvis tas upp till behandling, men har många gånger ett betydligt sämre bevisläge faktamässigt som gör att "domen" kanske slutar med att "ord står mot ord".
Läs mer
Utställnings- och championatregler sid 14